Amerika'da Bir Cinayet 44 Yıl Sonra İzmaritle Çözüldü!

ABD’nin Washington eyaletinde 1980’de öldürülen 30 yaşındaki Dorothy Sllzel’in başına gelenleri çözmek için 44 yıl beklenildi.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Polis, “Boeing” firmasında eğitmen olan genç kadının katil zanlısı olarak 65 yaşındaki Kenneth Kundert adındaki adamın geçen hafta Arkansas eyaletinde tutuklandığını açıkladı. Bu tutuklama bilimdeki gelişmeler ve soruşturmayı yürütenlerin delil olarak topladıkları bir sigara izmariti sayesinde mümkün olabildi.

 

Dorothy Silzel 26 Şubat 1980’de Seattle’a 30 dakika uzaklıkta olan Kent’teki evinde ölü bulundu. İki gün boyunca işe gitmeyince yakınları kayıp iddiasıyla polise başvurdu. Otopsi raporuna göre, genç kadın boğulmuş ve başına sert bir darbe almıştı. Kurban ayrıca cinsel saldırıya uğramıştı.

 

O dönemde DNA anlizi teknikleri pek gelişmemişti. Ancak soruşturmayı yürütenler yine de cinayet yerinde “A” adını verdikleri DNA örneklerini topladılar. 2016’da polis bilimdeki ilerleme sayesinde kurbanın cinayet yerindeki bornozundan yola çıkarak, DNA testiyle kısmi bir portre oluşturmayı başardı. Portre, 1980’de belirlenen “A” adlı kişinin DNA profiline uyuyordu.

 

Soruşturmacılar bilimin yardımıyla 2022’de cinayetin genetik soyağacını çözmeyi başardılar. Teknik şöyle: Cinayet yerinde kimliği belirlenememiş bir DNA profili soyağacı verileriyle eşleştiriliyor, kimliği belirsiz katil zanlısının aile üyelerine ulaşılabiliyor.

 

Dorothy Silzel cinayetinde bu yöntemle 11 olası şüpheli tespit edildi. Aralarında Kenneth Kundert ve kardeşi de bulunuyordu. şekilde 11 şüpheli tespit edildi. Polis şüphelilerden DNA testi istedi. Kardeş hiç tereddütsüz verdi. Cinayeti işleyen “A” adlı kişiye uymuyordu. Ancak Kenneth Kundert reddetti. Polis iki kardeşin o tarihte Dorothy Silzel’in evine birkaç yüz metre uzaklıkta yaşadıklarını belirledi.

 

Unun üstüne polis Kenneth Kundert’i izlemeye başladı. Operasyon sırasında Kundet’in attığı bir sigara izmariti toplandı. İzmaritteki DNA’nın 1980’de cinayet yerinde bulunan “A” adlı kişinin DNA’sı ile olduğu tespit edildi. Bunun sonucu Kenneth Kundert birinci derece (Not: Tasarlayarak işlenmiş) cinayetle suçlandı. Şimdi Arkansas’taki bir cezaevinde. Yakında cinayetin işlendiği ve yargılamanın yapılacağı Washington eyaletindeki bir cezaevine nakledilecek.



Etiketler: