Ali Fuat Serpen PFABA Sendromu Hakkında Uyardı!

Sosyal medyada yaptığı çocuk sağlığı paylaşımlarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü Çocuk Doktoru Ali Fuat Serpen, Instagram sayfasından yaptığı paylaşımda PFABA Sendromu ve etkiler konusunda ebeveynleri uyardı.

 

Sosyal medyada yaptığı çocuk sağlığı paylaşımlarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü Çocuk Doktoru Ali Fuat Serpen, Instagram sayfasından yaptığı paylaşımda PFABA Sendromu ve etkiler konusunda ebeveynleri uyardı. PFABA Sendromu hakkında önemli bilgiler veren Serpen, bu konuda kendisini en çok üzen şeyin bu hastalıkta gereksiz antibiyotik kullanılması olduğunu belirtti.

 

PFABA Sendromunda neler ortaya çıkar?

 

Uzm. Dr. Ali Fuat Serpen Instagram sayfasından yaptığı açıklamasında PFABA Sendromunda bademciliklerin şiştiğini ve iltihaplandığını belirtirken, boyundaki bezelerin şiştiği ve şiddetli ateşin çıktığını belirtti.

 

PFABA Sendromu ile “Beta Mikrobunda” aynı belirtiler gözüktüğünden genellikle bu hastalıkta ebeveynler hemen antibiyotik kullandırmaya başlarlarken, ünlü doktor bunun yapılmasının yanlış olduğunu belirtirken PFABA Sendromunun tedavisinde antibiyotiğin kullanılmaması gerektiğini söyledi.

 

Bu hastalıkta tek doz kortikosteroid ile ateş hemen düşer ve ta ki bir sonraki atağa kadar bir daha ateş olmaz. PFAPA periyodik ateş sendromudur, ataklarla seyreder, ve belli periyotlarda ateş , boyunda beze ve bademcik iltihabı olur. Bu hastalarda mutlaka bağışıklık sistemi ile ilgili bir sorun var mı araştırılmalıdır. Bağışıklığı güçlü tutmak gerekir.

 

Bu hastalıkta antibiyotik kullanımına başlamadan önce mutlaka boğazdan sürüntü alınıp test yapılıp beta mikrobu olduğu saptanması önemlidir çünkü beta mikrobu yoksa antibiyotik kullanılmaz.