Ali Fuat Serpen Çocuklarda Yürüteç Kullanmanın Zararlarını Anlattı!

Sosyal medyada yaptığı çocuk sağlığı paylaşımlarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü çocuk doktoru Ali Fuat Serpen, Instagram sayfasından yayınladığı paylaşımında çocuklarda yürüteç kullanmanın zararları konusunda ebeveynleri uyardı.

 

Sosyal medyada yaptığı çocuk sağlığı paylaşımlarıyla geniş kitlelerin beğenisini kazanan ünlü çocuk doktoru Ali Fuat Serpen, Instagram sayfasından yayınladığı paylaşımında çocuklarda yürüteç kullanmanın zararları konusunda ebeveynleri uyardı. Çocuklarda yürüteç kullanımını yaygın olarak gördüğünden bahseden Serpen Amerikan Pediatri Akademisi gibi kendisinin de yürüteç kullanımını önermediğini belirtti.

 

Yürüteç kullanımı neden zararlı?

 

Yürüteç bebeğin doğal yürüme dönemi sırasında olması gereken refleksleri ve kas yapısıyla uyumlu olmadığından yürümede gecikme, parmak ucunda yürüme, X bacak ve O bacak gibi yürüme bozukluklarına sebep olmaktadır.

 

Bunların yanı sıra yürüteç kullanımı bir çok ev kazalarınada neden oluyor. Amerikada yapılan araştırmalar sonucunda ;1 yaşına kadar geçirilen kafa travmalarının nedenlerinin %90 oranında yürüteç kazaları olduğu tesbit edilmiştir.

 

ABD acil servislerinde 1990'dan 2014'e kadar yürüteçle ilişkili yaralanmalar nedeniyle tahmini olarak 15 aydan küçük 230.676 çocuk tedavi edildi.

 

Yaralı çocukların yaklaşık yüzde 4'ü hastaneye yatırıldı; Bu çocukların 37.8'inde kafatası kırığı, yüzde 30'unda sarsıntı veya kapalı kafa travması vardı.

 

Bebeklerin kalça yapılarının gelişmediği bir donemde yürüteç kullanımında vücut ağırlığının kalçalara yüklenmesi sonucu kalça problemlerine sebep olmaktadır.

 

 

Sözlerine devam eden Serpen “ Lütfen bebeklerinizi yürütece koyup hareketlerini kısıtlamayın. Bunun yerine tutarak sıralayacağı yürüme yardımcılarından faydalanabilirsiniz. Bebeğinizin erken dönemde motor gelişimini sağlaması ve desteksiz yürümesini istiyorsak bırakalım kendisi emeklesin , sürünsün , düşsün kalksın ama kendi başına hareket etmeye çalışıp kaslarını kuvvetlendirsin.” ifadelerini kullanırken ebeveynlerin yürüteç kullanmak yerine yapmaları gerekenleri belirtti.