Alabama Eyaleti'nde Dikkat Çeken Karar! Dondurulmuş Ceninler Çocuk Sayılacak!

ABD’nin en muhafazakar eyaletlerinden Alabama’da Yüksek Mahkeme, tüp bebek yönetimiyle doğum operasyonları için ağır sonuçları olabilecek bir karara imza attı: Dondurulmuş ceninlerin “Çocuk” olarak görülmesi gerektiğine hükmetti. ABD tıp çevreleri ve Beyaz Saray karara çok sert tepki gösterdi.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

ABD’nin kısırlıkla mücadelede en önemli kuruluşu olan “Resolve”, bu kararla Alabama’da tüp bebek yönetimiyle döllenmenin tehlikeye girdiğini duyurdu. Beyaz Saray’ın açıklamasında ise, ABD Yüksek Mahkemesi’nin 2022 Haziran’ında kürtaj hakkını kısıtlayan kararının devamı olarak görülebilecek bu kararın kadınlar açısından çok ağır sonuçlar doğuracağını vurguladı.

 

Alabama Yüksek Mahkemesi’nin kararına üç çiftin tüp bebek yöntemini uygulayan bir kliniği şikayet etmeleri yol açtı. Bir anne adayının kaza sonucu doldurulmuş ceninlerin bulunduğu bölümü tahrip etmesiyle, doğacak çocukların ölümüne neden olduğunu iddia ettiler Eyaletteki bir mahkeme ceninlerin “Birey” ya da “Çocuk” olarak tanımlanamayacağını belirterek, şikayeti reddetti.

 

Ancak hepsi de Cumhuriyetçi Parti’den olan 9 üyeli Alabama Yüksek Mahkemesi, 2’ye karşı 7 oyla tam tersi bir karara imza attı: “Çocuk ölümleri sadece doğmuş çocukları değil, doğabilecek çocukları da kapsayan bir kavramdır. O nedenle doğabilecek çocukların ölümüne neden olanlar cezalandırılmalıdır.”

 

Tıp çevreleri bu kararın Alabama’da tüp bebek merkezlerinin kapanması sonucunu getirebileceği uyarısında bulundular.