Akaryakıt Fiyatlarını Yakından Ä°lgilendiren Açıklama! EÄŸer AB Ambargo Uygularsa!

Rusya'nın Ukrayna'yı iÅŸgali sonrası uygulanan yaptırımlar ve koronavirüs salgınının etkileriyle yaÅŸanan ekonomik kriz dünyada brent petrol fiyatlarının dalgalanmasına neden olurken, son dönemde Amerika'nın hamleleriyle gerileyen brent petrol fiyatlarını etkiyecek bir açıklama Avrupa'dan geldi.

 

Rusya'nın Ukrayna'yı iÅŸgali sonrası uygulanan yaptırımlar ve koronavirüs salgınının etkileriyle yaÅŸanan ekonomik kriz dünyada brent petrol fiyatlarının dalgalanmasına neden olurken, son dönemde Amerika'nın hamleleriyle gerileyen brent petrol fiyatlarını etkiyecek bir açıklama Avrupa'dan geldi. 

 

Akaryakıt fiyatlarını doÄŸrudan etkileyen brent petrol dün güçlenen dolar ve Çin’de koronavirüs vakalarındaki artış nedeniyle 100 doların altına kadar geriledi. Öte yandan AB ülkelerinin Rus petrolüne olan ambargo kararı henüz netleÅŸmezken, olası bir ambargo kararının petrol fiyatlarının 90 doların üzerinde kalması beklentisini oluÅŸturdu. Ä°ÅŸte akaryakıt ve petrol fiyatlarına iliÅŸkin son dakika haberinin detayları…

 

Küresel piyasalarda, merkez bankalarının para politikalarında sıkılaÅŸma sürecini hızlandırması ve ekonomik aktiviteye dair endiÅŸelerle risk iÅŸtahı düÅŸük seyrederken, dün New York borsasında etkisini artıran tepki alımlarının devam edip etmeyeceÄŸi pay piyasalarının yönü üzerinde belirleyici olacak. Çin'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını kapsamında 4. haftasına giren ÅŸehir kapatmaları, hâlihazırda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ÅŸahin para politikasının ekonomik büyümeye olumsuz etkilerinden endiÅŸelenen yatırımcıların risk algısının daha da artmasına neden oluyor. Bu durum karşısında Çin Merkez Bankası (PBoC) reel ekonomiye ve Kovid-19'dan etkilenen küçük firmalara desteÄŸini artıracağını ve likiditeyi makul ölçüde bol tutacağını açıklasa da somut adım görmeyen yatırımcının risk iÅŸtahının toparlanmasına yeterli katkıyı saÄŸlayamadı. Bu geliÅŸmelerle küresel çapta dolar endeksinin gücünü koruması ve Çin'in enerji talebinde düÅŸüÅŸ beklentisi petrol fiyatlarında da satış baskılarının devam etmesini beraberinde getirirken, Brent petrolün varil fiyatı dün yüzde 3,2'lik azalışla 102,3 dolara kadar gerilemesinin ardından bugün 103,3 dolardan iÅŸlem görüyor.

 

akaryakit fiyatlarini yakindan ilgilendiren aciklama eger ab ambargo uygularsa

 

AB AMBARGOSU 90 DOLARIN ALTINA DÜÅžMESÄ°NÄ° ENGELLER

 

Dünya’nın aktardığı habere göre ise, Çin’in hem beÅŸ haftadır devam eden Åžangay karantinaları gevÅŸetmemesi, hem de vatandaÅŸların özellikle gıdada panik alımlarına baÅŸladığı Pekin’de de kısıtlamalara baÅŸlaması, uzmanlara göre düÅŸüÅŸteki en önemli unsur. Ancak AB’nin barış umudu giderek zayıflayan Ukrayna savaşında Rusya’yı ekonomik anlamda cezalandırmak amacıyla kademeli bir petrol ambargosu uygulama planları, uzmanlara göre petrolde talep görünümü bozulduÄŸu halde 90 doların altına düÅŸmesini zorlaÅŸtıran bir unsur olarak öne çıkıyor. AB Komisyonu BaÅŸkan Yardımcısı Baldis Dombrovskis dün The Times’a verdiÄŸi demeçte birliÄŸin Rus petrol ithalatında ‘akıllı ambargo’ yöntemi üzerinde çalıştığını söyledi.

 

“AB HENÜZ ENERJÄ° YAPTIRIMLARINDA UZLAÅžAMADI”

 

Öte yandan AB Dış Ä°liÅŸkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrel Alman Die Welt’e verdiÄŸi demeçte Rus enerjisine uygulanacak enerji ambargolarına birlikten yeterli destek gelmediÄŸini, nihai bir ambargo önerisinin en erken ay sonundaki AB liderler zirvesinde çıkabileceÄŸini söyledi. Libya’daki arz sıkıntıları da fiyatları destekliyor. OPEC üyesi Libya’daki çatışmalar arzı 550 bin varil/ gün azaltıyor.