Ahmet Kireççi Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

Olimpiyat tarihinde dereceye giren ilk iki Türk sporcudan biri olan Türk güreşçi. Ahmet Kireççi Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

 

 

Olimpiyat tarihinde dereceye giren ilk iki Türk sporcudan biri olan Türk güreşçi. Ahmet Kireççi Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

 

Ahmet Kireççi Kimdir? Nerelidir? Ne Zaman Vefat Etmiştir?

Ahmet Kireççi Kimdir? Ahmet Kireççi 27 Ekim 1914 tarihinde Mersin'de doğmuştur. Spor kariyerine Boksla başlamıştır. Daha sonra ise atletizim dalıyla ilgilenmiş ancak bir mukavemet koşusundan sonra hastalanmasıyla atletizimi bırakmıştır. Güreşe yönelen ve birkaç müsabakada başarılı olan Ahmet Kireççi, Mersin itfaiye Komutanı Memduh Bey tarafından himaye edilmeye başlanmıştır. Onun desteği ile Tarsus’ta yapılan karakucak güreşlerine katılmış ve birinci olmuştur. Memduh Bey arkadaşı olan İsmail Hakkı Vefa Bey’e bir mektup yazarak Ahmet’e verdi ve onu İstanbul’a göndermiştir. Daha sonra İstanbul'da Kumkapı Güreş Kulübü'ne girmiştir. 1933'te Milli mayoyu ilk kez  İzmir'de düzenlenen Balkan Oyunları'nda giymiştir. Hem grekoromen, hem serbest stilde güreşen Kireççi, Balkan Oyunlarında grekoromende biri 87 kg'da, ikisi 79 kg'da olmak üzere üç kez birinci olmuştur. 1936 Berlin Yaz Olimpiyatları'nda 79 kg serbest stilde bronz madalya kazanarak serbest stilde Türkiye'ye ilk olimpiyat madalyasını kazandırmıştır.

24 Haziran 1936 da Gazi Mustafa Kemal Atatürk davetlisi olarak İstanbul’da bulunan Alman güreş takımından bir güreşçiyi 10 dakika içinde tuşla yendi ve çok büyük sevinç gösterileriyle kutlandı. Hemen sonrasında Alman güreşçilerle beraber Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Florya’daki köşküne giden Ahmet Kireççi Atatürk tarafından çağrılarak yanına oturtuldu. Atatürk tarafından ikram edilen içkiyi 'içmem paşam içmem' diye reddetti. Atatürk ısrar edince 'paşam, her sözünüzü yerine getiririm ama içkiyi içmem, kusura bakmayınız' dedi. Atatürk bu söze güldü ve limonata getirtti. Atatürk: 'Ahmet beni de yenebilirmisin?' diye sordu. Ahmet ise 'paşam siz yedi düvele karşı geldiniz onları yendiniz' yanıtını verdi.

26 Eylül 1936 tarihinde Rusya’da Leningrad’da yapılan bir özel karşılaşmada yunus balığı sütü ile beslenen Rus Güreşçi Pılnov’a boyunduruğu vurdu ve mindere yapıştırdı. Hakemler ayağa kalkmalarını istediler. Rus güreşçisinin açıkça kollandığı görülüyordu. Ahmet rakibini iki kez tuşa getirmesin rağmen yine sayılmadı. En sonunda rakibini sırt üstü yapıştırdı ve düdüğün çalınmasına rağmen kalkmadı. Hakem Ahmet’in koluna girip kaldırmaya çalışınca 'başkan kalk demeden kalkmam' dedi. Kafile başkanı Necdet Kerim İncedayı yüksek bir yere çıkarak 'pehlivan, oldu oldu kalk' diye bağırıncaya kadar bekledi. Ahmet kalktı ve başkanının yanına gidip elini öptü.

1948 Londra Olimpiyat Oyunları'nda grekoromen stil ağır sıklette altın madalya kazanmış, 1949'da güreşi bırakmıştır. 17 Ağustos 1978 tarihinde geçirdiği bir trafik kazası sonucu hayata veda etti.