Ağzınızda Bu Belirtiler Çıkarsa Hemen Dişçiye Koşun!

Evet, dişçiye gitmek bir çok kişi için can sıkıcı bir şey, ncak ağız ve diş sağlığı için yılda hiç değilse bir kez dişçiden randevu almak şart. Bu rutin kontrollerde bazen o güne kadar farkedilmemiş sıkıntılar da belirlenebiliyor. Bu sıkıntılar erken tespit edilirse, çözümü veya tedavisi de o kadar kolay oluyor.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

İşte önemsemeniz gereken bazı işaretler:

 

-DİŞLERİ FIRÇALARKEN KANAMA OLMASI:

 

Dişlerinizi fırçalarken diş etleri bazen kanayabilir. Özellikle sert fırçalar buna neden olabilir. Ancak fırçalamadan sonra tükürdüğünüz diş macununda birden çok kez kan izleri olursa bunu ciddiye almanız gerekir. Çünkü diş etleriniz iltihaplanmış olabilir. Bu da mutlaka dişçinize gitmeniz için bir uyarı anlamına gelebilir.

 

Diş etleri neden iltihaplanabilir? En yaygın neden, uzun süre yemek artıklarının tam olarak temizlenmemiş olması. İşte bakteriler diş ile diş etleri arasındaki bölgede birikip, iltihaplanmaya yol açabiliyor.

 

2-AĞIZDA AĞRI HİSSEDİLMESİ:

 

Ağızda uzun süre ağrı olması kolay katlanabilecek bir şey değil. Bu ağrının kaynağı dişler de olabilir, dişi çeneye bağlayan destek dokuları da. Dişten geliyorsa, çürüme yol açmış olabilir. Çünkü, dişteki çürüme derin olursa, diş sinirlerinde iltihaba yol açar. Bu ağrılar kendiliğinden kaybolmaz. Aynı şekilde, dişleri çeneye bağlayan dokularda ve diş etlerinde de iltihaplanma gözlenebilir. Bunu ancak bir dişçi tedavi edebilir.

 

3-DİŞLERİN HASSASLAŞMASI VEYA UYUŞMASI:

 

Şöyle ağız tadıyla dondurma yalayamıyor musunuz veya çayınızı-kahvenizi ılıklaşmadan içemiyor musunuz? Bunun nedeni diş sinirlerindeki iltihaplanma olabilir. Bir başka nedeni: Diş etlerinin büzüşmesi.  Bu durumda dişler duyarlı hale geliyor. Bu da sıcağa ve soğuğa karşı duyarlılık yaratıyor.

 

4-AĞIZDA ŞİŞLİK ORTAYA ÇIKMASI:

 

Hiçbir neden yokken ağızda şişkinlik hissedilmesi veya bir apsenin belirmesi, sizi hemen dişçiden randevu almaya yöneltmeli. Çünkü küçücük bir şişlik bir gecede büyük bir apseye dönüşebilir. Bunu da ancak bir diş hekimi tedavi edebilir.



Etiketler: