Adolf Hitler'in Ä°nsanları ZombileÅŸtirmek Ä°çin Kullandığı Ä°laç! Pervitin'in Ä°lginç Hikayesi Nedir?

Pervitin nedir? Ne iÅŸe yarar? Nazi Almanyası'nda insanların uyumadan sürekli çalışması için üretilen ve Adolf Hitler'in emriyle kullandırılan 'Pervitin' ilacının öyküsü dikkat çekti. Peki Pervitin nedir? Ne iÅŸe yarar?  Cevaplar haberimizde..

 

Pervitin nedir? Ne iÅŸe yarar? Nazi Almanyası'nda insanların uyumadan sürekli çalışması için üretilen ve Adolf Hitler'in emriyle kullandırılan 'Pervitin' ilacının öyküsü dikkat çekti. Peki Pervitin nedir? Ne iÅŸe yarar?  Cevaplar haberimizde..

 

Pervitin nedir? Ne iÅŸe yarar? Pervitin ilacının öyküsü nedir? 

 

Twitter'da yayın yapan Tıp Dünyası (@dunyadantip) sayfası Pervitin ilacının ortaya çıkış hikayesini ve ne iÅŸe yaradığını ÅŸu ifadelerle özetlemiÅŸtir: 

 

 

Bir hap düÅŸünün yuttuktan sonra günlerce uykuya ihtiyaç duymayacaksınız, hiç durmadan dinlenmeden 100 kilometre yol gidebileceksiniz, dondurucu soÄŸuklarda üÅŸümeyeceksiniz ve hep enerjik zinde hissedeceksiniz. Böyle bir hap var; bir yandan size bu armaÄŸanları verirken diÄŸer yandan bazı deÄŸerli ÅŸeylerinizi alacak olan bir hap bu. 1940'ta Ä°ngiliz basını ÅŸunları yazmıştı: "Korkusuzlar ve deli gibiler, onların insan olduÄŸuna inanabilmek çok zor." Bu sözler Wehrmacht içindi, Almanya Silahlı Kuvvetleri… Hitler durmak bilmiyordu, Danimarka ve Norveç'i kısa sürede ele geçirmeyi baÅŸarmıştı. Bir sonraki ay birlikler Hollanda ve Belçika'daydı. Almanlar Hollanda'yı bir baÅŸtan bir baÅŸa iÅŸgal etmiÅŸlerdi ve en sonunda sıra artık Fransa'ya gelmiÅŸti. Alman tankları 240 kilometrelik zorlu araziyi sadece 11 gün de aÅŸtılar, geçilemez denilen Ardennes Ormanı bile onları durduramadı. Ä°ÅŸgalin liderliÄŸini üstlenen General Heinz Guderian Fransa sınıra doÄŸru ilerlemek için emir vermiÅŸti: "Gerekirse en az 3 gece uyumadan yola devam etmenizi istiyorum." 3 gece boyunca hiç uyumadan kilometrelerce yol gitmek…

 

 

Bu cümle Hitler ve hırslarının güzel bir özetiydi. Binlerce asker hiç uyumadan 3 gün nasıl yürüyebilirdi? Ä°ngiliz ve Fransızların karşısında bir düÅŸmandan çok daha fazlası vardı. Almanlar 3 gece hiç uyumadan hiç dinlemeden yollarına devam ettiler. Fransa'ya geçtiklerinde Fransız takviye birlikleri bile sınıra gelmemiÅŸti. Fransızların savunması Almanların tarafından bozguna uÄŸratılıyordu. Churchill o günleri ÅŸöyle anlatıyordu: "Asla bunu beklemiyordum. Tüm iletiÅŸimimiz karşı konulamaz bir zırhlı araç tarafından bastırılmıştı. Hayatımda bundan daha çok ÅŸaşırdığım bir an olmadı." Peki Almanların bu enerjisi nerden geliyordu? Savaşı kazanmak uÄŸruna nelerden vazgeçmiÅŸlerdi? Yanıt pervitinde gizliydi yani Metamfetamin'in hap formunda. Metamfetamin 1937'de Almanya'da sentezlendi ve 1938'de piyasaya sürüldü. Özellikle gece iÅŸlerinde çalışanlar tarafından kullanıyordu. Bu öyle bir uyarıcıydı ki içenler günlerce uykusuzluk çekmiyorlar, acı hissetmiyorlar, inanılmaz bir özgüven kazanıyorlar ve iÅŸlerine daha rahat odaklanıyorlardı. Madde vücuda girdiÄŸinde tansiyon ve vücut sıcaklığı yükseliyor göz bebekleri geniÅŸliyor bazı insanlarda ishal, bulantı ve kusma görülüyordu. Her ne kadar iÅŸçi kesim için piyasaya sürülmüÅŸ, zamanla bu durum deÄŸiÅŸti. Gençler eÄŸlence amacıyla kullanıyorlardı, zorlu ÅŸartlar altında çalışan yahudilerin ise seçme hakkı yoktu: Bu hap içilecekti.

 

pervitin ilaci nedir ne ise yarar nazi almanyasi nda insanlari zombilestirmek icin kullaniliyordu

 

Sekreterlerden, ünlü film yıldızlarına kadar Almanya'daki herkes bu ilacı kullanıyordu. Berlin merkezli Temmler ilaç ÅŸirketinin geliÅŸtirdiÄŸi pervitin, ilk baÅŸta uyanık kalma ve depresyon için sihirli bir hap olarak pazarlanmıştı. Otto Ranke pervitini 90 üniversite öÄŸrencisi üzerinde denedi ve ortaya çıkan tabloyu görünce, bu ilacın Almanya'ya savaşı kazandıracağını düÅŸündü. Zira bu ilacı alan Alman askerleri uzun süre uyumadan dinlenmeden kilometrelerce yol katedebilirlerdi. 1940'ta savaşın en sıcak hatlarında savaÅŸan Alman askerlerine tam 35 milyon pervitin tablet gönderildi ancak performans arttırıcı ilaçlar sadece Almanlara özel deÄŸildi, müttefik devletler de savaÅŸ yorgunluÄŸunu gidermek için benzedrine formunda amfetamin kullanıyorlardı.

 

Bu maddeler merkezi sinir sistemini uyarıyor, iÅŸtahı azaltıyor ve esenlik hissini artırıyordu. Bunları ilk Almanlar kullanmıştı, savaşın emekleme aÅŸamalarında bu haplar çok iÅŸlerine yaradı. Daha sonra Japonlar, Amerikalılar ve Ä°ngiliz kuvvetleri de bu maddeye yöneldi. AraÅŸtırmalar Nazi liderlerinin hepsinin kendine özel ilaçları olduÄŸunu ortaya çıkarmıştı. Yazar Norman Öhler yıllar önce bu söylentileri ele alacağı kurgusal bir roman yazacaktı fakat Hitler'in kiÅŸisel doktoru Theodor Morell'in bıraktığı ayrıntılı belgeleri bulunca planı deÄŸiÅŸti.

 

Norman Öhler bir röportajında ÅŸunları söylemiÅŸti: "Hepsi aynı ilacı almıyordu, biraz da olsa farklı ilaçlar alıyorlardı. ÇoÄŸu metamfetamin üzerineydi. ÖrneÄŸin Göring morfinden daha güçlü olan ilaçlar kullanıyordu." Doktor Morell rejimin resmi fotoÄŸrafçısı Hoffman'ı tedavi ettikten sonra Hoffman ile yakın bir iliÅŸki içerisine girdi ve kısa süre sonra Hitler'in özel doktoru oldu. Morell kaleme aldığı notlarında Hitler'e nerdeyse her gün amfetaminler, barbitüratlar ve türlü kafa yapıcı maddeler verdiÄŸini açıkça yazmıştı. Ä°laçların etkisi inanılmazdı; Hitler bir dakika önce ayaÄŸa kalkamayacak bir haldeyken, bir dakika sonra koÅŸacak hale geliyordu. Morell, Nazilerin karanlık simalarından birisiydi. BoÄŸa testleri de dahil olmak üzere birçok hayvan parçası kullanarak vitamin ve hormon ilaçları üretmeye baÅŸlamıştı. Bu ilaçları Nazi Almanya'sındaki yüksek statüye sahip insanlara veriyordu. Hitler pervitini kullanmamıştı, denemediÄŸi çok az kimyasaldan birisi pervitindi. Yazar Norman Ohler, Hitler'in intiharını bile bu ilaçlara baÄŸlıyordu. Doktor Morell harap olmuÅŸ ÅŸehirde malzeme bulamadığı için ilaç yapamamıştı, Hitler'de bu yüzden intihar etmiÅŸti. Aslında Nazi ideolojisi bu tür maddelere karşıydı. 1933'de iktidarı ele geçirdiklerinde "kafa yapıcı bütün maddeleri" yasaklamışlardı. 1. Dünya Savaşı'ndaki travmatik ve aÅŸağılayıcı yenilginin ardından bu tür ilaçların kiÅŸisel zayıflığa yol açtığı hem de ülke ahlakını bozduÄŸu için Naziler bu ilaçları istemiyorlardı. Peki metamfetaminin farkı neydi? 1930'ların sonunda piyasa çıktığında mucize bir ürün olarak lanse edilmiÅŸti. Bu ufak hap Naziler için mükemmel bir ilaçtı.

 

Metamfetamin diÄŸer maddelerin aksine enerji veren, güven arttıran ve fiziksel üstünlük saÄŸlayan bir armaÄŸandı. Üstelik bu armaÄŸan üst ırk olduklarını iddia eden Hitler'in Almanya'sına verilmiÅŸti. Ä°laç insanları daha kavgacı bir hale getiriyordu, askerler -‘leri gören havalarda bile bu ilaç sayesinde zorluk geçmiyorlardı, bu ilaç onları duygusuzlaÅŸtırıyordu. Nazi ideolojisindeki "mükemmel insan" süper asker bu sayede gerçeÄŸe dönüÅŸebilirdi. Otto Ranke pervitinin 36 ile 50 saat arasında insanları dinç tuttuÄŸunu söylüyordu. Bu da insanların uyumadan bir gün fazla çalışmasını saÄŸlayabilirdi. Nazi askeri doktorları 1938'deki Çekoslovakya iÅŸgali sırasında 3. bölükteki tüm askerlere pervitin verdiler. Bilinen ilk uygulama buydu ancak ilk büyük test Eylül 1939'da Polonya'nın iÅŸgali sırasında yapıldı.

 

Ekim ayında 100.000 Polonyalı'yı öldüren askerler, doÄŸudaki komÅŸularını iÅŸgal ettiler. Bu bir yıldırım savaşıydı, mekanize saldırı hızlı ilerleyiÅŸ. Almanların deyimiyle Blitzkrieg, yani hızlı ve ani saldırılarla, düÅŸmanın düzenli bir savunma kurmasını engelleyip sonra da hızlı bir ÅŸekilde yok eden bir doktrini. Elbette bu ilkenin arkasında metamfetamin yatıyordu. Hitler bu sayede yürüyen makinelere, insan üstü robotlara sahip olmuÅŸtu. Pervitin büyük riskleri de beraberinde getiriyordu, Almanların için alarm sinyali kısa süre sonra çaldı. Naziler hemen ilacın satışını kısıtladılar pervitin artık sadece reçete ile satılacaktı ancak bu mucize ilaç herkesçe biliniyordu, büyümesine engel olmak imkansızdı. Temmler-Werke fabrikasında günde 834.000 tablet üretiliyordu. Ä°laçlar hızlı bir ÅŸekilde pilotlara ve tank ekiplerine çikolata çubukları ÅŸeklinde gönderiliyordu. Orduların %90'ı gece gündüz yürümek zorundaydı. Hitler için, Yıldırım savaşında iyi bir yumruk atmak, iyi bir gece uykusu almaktan çok daha önemliydi. Pervitin kurtarıcı bir melek gibi görünüyordu ama aslında büyük bir düÅŸmandı.

 

Ä°laç kısa süre sonra Almanların yüzünde bir tokat patlayacaktı, Hitler savaşı kazanmak için son kozu olarak gördüÄŸü pervitinden büyük bir darbe yiyecekti. Fransız istilası sırasında haftada 4 kez alınan ilaç, ÅŸiddetli kalp aÄŸrılarına sebep olmaya baÅŸladı. Önce bir bölük komutanı daha sonra birçok er kalp krizi geçirdi. Ä°ÅŸtah kestiÄŸi için zaten yiyecek sıkıntısı çeken askerler, artık çok az gıda alır hale gelmiÅŸlerdi. ÇoÄŸu asker nerede olduÄŸunu ne yaptığını bile unutmaya baÅŸladı. Pervitin yüksek derecede bağımlılık potansiyeline sahipti. 1941 ve 1942’de Almanya'daki tıbbi kurum amfetaminlerin bağımlılık yaptığını resmen kabul etti ama artık durmak diye bir ÅŸey söz konusu olamazdı, hem doÄŸu hem de batı cephelerinde ilaç dağıtımı devam etti. Ä°nsanlar farkında olmadan hayatlarını riske atıyorken, ilacın üreticisi Temmler Wenke bir servetin sahibi oluyordu. Almanlar savaşı kaybettiÄŸinde, firmada üzerine düÅŸen acıdan payını aldı. Tahminlere göre; 2.Dünya Savaşı'nda, Alman ordusuna 200 milyon pervitin hapı dağıtılmıştı. Savaşın sonuna doÄŸru gelindiÄŸinde ise Almanya'da çok acı bir tablo vardı.

 

Pervitin ve Hitler'in kullandığı ilaç Eukodal'ın üretildiÄŸi fabrikalar müttefikler tarafından bombalanmıştı. Hitler krizler geçiriyordu, bağımlısı olduÄŸu ilaçlar artık yoktu. Ä°ddialara göre saÄŸlığı çok kötüydü, salyalar akıtıyor, titriyor, aklını kaybediyor ve yarı ölü gibi dolaşıyordu. Hitler'in ve Almanya'nın akıbetti belliydi. Müttefikler Almanlara yapmadıklarını bırakmamışlardı, Hitler ve sevgilisi Eva Braun intihar etmiÅŸti. Halk periÅŸan bir haldeydi ancak Morell ölmemiÅŸti, hayatını kurtarmayı baÅŸaran az sayıdaki Nazileriden birisi de oydu ama sevinci pek uzun sürmeyecekti. Berlinden kaçmaya çalıştığı sırada, yakınlardaki Amerikalı askerler tarafından yakalandı. Aşırı ÅŸiÅŸmandı, hijyen eksikliÄŸi tiksindirici boyuttaydı. Önce Amerikan esir kampına gönderildi. Belirli bir süre burada kaldığı saÄŸlığı her geçen gün geriye gitti ve 26 Mayıs 1948'te geçirdiÄŸi bir felç sonrasında hayatını kaybetti.

 

ÖNEMLÄ° UYARI: Ä°çerikte bahsi geçen uyarıcı maddeler, insan saÄŸlığına ve psikolojisine son derece zararlıdır. Fenoreporter olarak, bu uyarıcı maddelerin kullanımını kesinlikle tasvip etmiyor, mümkün mertebe uzak durulmasını ÅŸiddetle öneriyor ve kullanmanın da suç olduÄŸunu ısrarla belirtiyoruz. Yapılan içerik, herhangi bir teÅŸvik ya da özendirme maksadı ile deÄŸil, tamamen haberdar etme ve bilgilendirme adına derlenmiÅŸtir.