ABD Başkanı Joe Biden Adaylıktan Çekildi! Başkan Yardımcısı Harris'i İşaret Etti! İlk Açıklaması Ne Oldu?

ABD Başkanı Joe Biden'ın seçim yarışından çekilmesinin ardından Kasım ayından gerçekleşecek seçimler için yarış yeniden başlayacak. Biden yerine yarışacak Demokrat adayın henüz kim olacağı belli değil ancak, Biden Başkan Yardımcısı Harris'i desteklediğini belirtti. Harris'in ilk açıklaması ne oldu? Harris'in aday olma ihtimaline kimler destek verdi, kimler sessiz kaldı? Biden'ın seçim kampanyası için topladığı bağışlara ne olacak?

 

Habertürk'te yer alan habere göre; ABD ve dünya Başkan Joe Biden'ın Kasım'da gerçekleşecek başkanlık yarışından çekilmesinin ardından neler olacağını takip ediyor. Demokratlar yeniden aday arayışına geçerken, ABD Başkanı Joe Biden'ın Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in muhtemel aday olacağı düşünülüyor, ancak henüz her şey belirsiz.

 

Biden yarıştan çekildikten sonra Harris'i işaret etti ve onu desteklediğini açıkladı. Harris de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Amerikan halkı adına, Joe Biden'a Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olarak olağanüstü liderliği ve onlarca yıldır ülkemize verdiği hizmetler için teşekkür ediyorum.  Başkanın desteğini almaktan onur duyuyorum ve niyetim bu adaylığı hak edip kazanmaktır.”

 

Harris açıklamasında, "Donald Trump'ı ve onun 'aşırı' Proje 2025 gündemini yenmek için Demokrat Parti'yi ve milletimizi birleştirmek için elimden gelen her şeyi yapacağım. Eğer benimleyseniz hemen bağış yapın." ifadelerini kullandı.

 

BIDEN'IN BAĞIŞLARINA NE OLACAK?

 

59 yaşındaki Harris, federal kampanya finansman kurallarına göre Biden'ın kampanyasından doğrudan yararlanabilecek tek aday olduğu için büyük ölçüde doğal halef gibi göründü. Biden'ın kampanyası geçtiğimiz ay Federal Seçim Komisyonu'na Mayıs ayı sonunda bankada 91 milyon doları olduğunu bildirdi ki bu Trump'ın bildirdiğinden 116 milyon dolard daha az. Her iki kampanyanın da Cumartesi günü Haziran ayına kadar olan güncel mali rakamları açıklaması gerekiyor. Biden'ın seçim kampanyası için topladığı bağışların ne olacağı ise henüz bilinmiyor, çünkü bu yeni adayın kim olacağına bağlı. Campaign Legal Center'da federal kampanya finans reformu direktörü olan Saurav Ghosh, bunun yeni Demokrat adayın kim olduğuna bağlı olduğunu söyledi.

 

Ghosh, kampanya finansmanı açısından en basit seçeneğin Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in aday gösterilmesi olacağını, çünkü “Harris'in başkan ya da başkan yardımcısı adayı olarak aday listesinde kalması halinde, kampanya komitesindeki tüm fonlara erişiminin devam edeceğini” dile getirdi. Ancak Ghosh, Demokratların Harris dışında yeni aday belirlemesi halinde işlerin "daha karmaşık" hale geleceğini söyledi.

 

Başkan Yardımcısı Harris, Biden ile Demokratların aday adaylığını paylaştığından, 2024 genel seçimleri için başlangıçta kendi ayrı kampanya fonlarına sahip değildi. Ancak, Biden yarışı bıraktığı için elinde bulunan 95,9 milyon doları devralabilecek. Harris'in 2020 başkanlık ve 2016 Senato seçiminden kalan parası da bulunuyor.

 

OpenSecrets.org'a göre, yasal olarak kampanyalarla koordine olamayan ancak onları desteklemek için para toplayıp harcayabilen süper PAC'ler gibi dış gruplar da hesaba katıldığında, Trump'ın toplam bağış miktarı 21 Haziran itibariyle 261 milyon dolarken, Biden'ınki 191 milyon dolar.

 

DEMOKRATLARIN BAĞIŞLARI HIZLA ARTTI

 

Harris'in "Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olmak için yarışıyorum" şeklinde başlayan bir bağış toplama e-postası gönderdiği bildirildi. Biden'ın açıklamasının ardından Demokratların bağışları hızla arttı. Demokrat stratejistler ve gazeteciler, Biden'ın yarıştan çekildiğini ve Kamala Harris'i aday olarak seçtiğini açıklamasından bu yana geçen saatler içinde ActBlue'da Demokrat bağışçılar tarafından toplanan paranın 60 milyon doları geçtiğini bildiriyor.

 

ActBlue henüz yeni bir rakam açıklamadı, ancak akşam 9'dan bu yana 46.7 milyon dolar toplandığını ve bu rakamın 2024 kampanyasının şu ana kadarki en yüksek rakamı olduğunu belirtti. Joe Biden'ın resmi kampanya web sitesi joebiden.com artık ActBlue bağış sayfasına yönlendiriliyor.

 

KİMLER DESTEK VERDİ?

 

Eski ABD Başkanı Bill Clinton ve eşi Hillary Clinton, yaptıkları yazılı açıklamada, başkanlığı döneminde çok büyük başarılar kaydettiğini belirttikleri Joe Biden'a teşekkür etti ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e tam destek verdiklerini bildirdi.

 

Eski ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de X sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, Biden'ın her Amerikalının minnettarlığını hak ettiğini belirterek, "Demokrasi, ittifaklar, ekonomik adalet ve gezegenimizin geleceği için şimdi Donald Trump'ı yenen tek kişiyi dinleme ve Başkan Yardımcısı Harris'i sonraki ABD Başkanı yapabilmek için Başkan Biden'a katılma zamanı. Vicdan sahibi hiçbir vatandaş kenarda kalmamalıdır." ifadelerini kullandı. Senatör Elizabeth Warren, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Biden'ın 5 yılda birçok başarıya imza attığını belirterek, Biden'ın 2020'de Trump'ı yendiğini ve 2024'te bunun için tekrar bir şans verdiğini ifade etti.

 

Warren, Biden'ın özverili tutumunun bir hediye olduğunu ve boşa harcanmaması gerektiğini kaydederek, "Başkanlık için Kamal Harris'i destekliyorum." ifadesini kullandı. Demokrat Temsilciler Meclisi Üyesi Haley Stevens da X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Biden'a liderliği ve ABD halkına hizmeti için teşekkür ederek, Harris'i destekleyeceğini aktardı. California Temsilcisi Mike Levin da X sosyal medya hesabında, Harris'in ülkeyi ileri taşıyacak ve Trump'ı yenecek doğru kişi olduğunu belirtti.

 

Delaware Temsilcisi Lisa Blunt Rochester de yaptığı yazılı açıklamada, Harris'ten daha donanımlı daha iyi bir kişi ya da lider olmadığını vurguladı. California Temsilcisi Salud Carbajal da Harris için "yönetimde önemli bir ses olarak kendini kanıtlamış bir lider" nitelendirmesi yaparak, onu Demokrat Parti'nin gelecek süreçteki adayı olarak tamamen desteklemekten onur duyduğunu belirtti. Washington Senatörü Patty Murray ise Biden'ın "meşaleyi devretme isteğine" saygı duyduğunu ve başkanlık için yüzde yüz Harris'i desteklediğini vurguladı. Minnesota Temsilcisi Ilhan Omar de Biden'a teşekkür ederek, Demokratların adayı olarak Harris'i desteklemek ve kasımda Trump'ı yenmek için onunla çalışmak için heyecanlı olduğunu dile getird

 

HARRIS'E DESTEK KONUSUNDA SESSİZ KALAN İSİMLER

 

Eski ABD Başkanı Barack Obama yazılı açıklamasında, ABD tarihinin en önemli başkanlarından biri olduğunu belirttiği Biden'ın bu seçimde de risklerin farkında olduğunu ifade etti fakat açık şekilde Harris'in adaylığına desteğini belirtmedi. Obama, "Gelecek günlerde biraz bilinmeyen sularda yüzeceğiz ancak parti liderlerimize güvenim sonsuz." mesajını verdi.

 

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, X sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada 22 yıldır Biden ile çalışmanın "bir onur olduğunu" ifade ederek, gelecek 6 ay boyunca Biden ile çalışma konusunda istekli olduğunu belirtti. Blinken, Biden'ın "tarihi başarılara imza attığını ve ABD'nin dünyada liderliğini restore ettiğini" ifade ettiği paylaşımında, Kamala Harris'e destek konusunda sessiz kaldı. Eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de Harris'e destek konusunda sessiz kalanlar arasında yer aldı. Pelosi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Biden her zaman ülkeyi öncelikli tutan bir vatanseverdir." ifadesini kullanarak Biden'a minnettar olduğunu kaydetti ancak Harris'e ilişkin bir açıklama yapmaktan kaçındı.