96 Yaşında Arabasını Kendi Kullanıyor! Petank Oynuyor!

“Petanque”, Türkçe okunuÅŸuyla “Petank”, Fransa’da her yaÅŸ grubunun en ünlü park aktivitesi. Kısaca oyundaki amaç, attığınız ya da yuvarladığınız topun hedef topa yakın olmasını saÄŸlamak. Rakip toplarından hedef topa daha yakın olarak atılan her top için bir puan alınıyor ve 15 puan alan oyuncu oyunu kazanıyor. 4X 15 metre boyutlarında kum, çakıl, toprak, çim türü zeminlerde, 70 -78 milimetre çapında metal toplarla, tekler, çiftler veya üçler kategorilerinde oynanıyor. Ä°ÅŸte Ä°sviçre’nin Cenevre kentinde tek başına yaÅŸayan 96 yaşındaki Minouche Peneveyre, günlük mutluluÄŸunu bu oyunda buluyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Cenevre’deki Petank Kulübü’nün BaÅŸkanı Lino Rizzardi onu “Yıldızımız, kulübümüzün maskotu ve hepimizin, herkesi sevgilisi” diye anlatıyor. Ä°ÅŸte Minouche görünüyor. Arabasını parkediyor, iniyor. Son derece şık bir kıyafeti var. 96’ncı yaÅŸgününü 16 Mayıs 2023’te kutladı. Jandarma olan eÅŸinin ölümünden bu yana tek başına yaşıyor, Cenevre’nin dışında, kırsal kesimde yaşıyor. Haftada bir çok akÅŸamları arabasına atlayıp Cenevre merkezindeki parka gelip grubuyla “Petank” oynuyor. “Çünkü” diyor, “Bu oyun dostlukların oluÅŸtuÄŸu, insanların birbirlerini sevdikleri bir ortam hazırlıyor.”

 

Oyun saat 19’da baÅŸlıyor. Gruplar, eÅŸleÅŸmeler, elemeler… Final sabaha karşı 06’ya kadar sarkıyor. Finalistlerden biri Minouche ve oyun arkadaşı. Ve finali de kazanıyorlar! Ödül 40 Ä°sviçre Frangi ve bir demet gül. 1927 doÄŸumlu olan Minouche, “Hayatım boyunca hareketli oldum. Ben bir kafede oturum masadakilerle dedikodu yapacak bir tip deÄŸilim. Oyalanmak için evde mücevher üretiyorum. Kendime güzel bir yemek yapmak istediÄŸimde, arabaya atlayıp marketleri ve manavları dolaşıyor, malzemeyi aldıktan sonra mutfakta bir ziyafet sofrası hazırlıyorum” diyor. ArkadaÅŸlarının çoÄŸu ya öldü, ya da huzurevinde. “Çok ÅŸükür romatizmam yok. Yürümekte zorluk çeken yaÅŸlıları gördükçe kendimi genç hissediyorum” diye konuÅŸuyor.