88 Yaşındaki Japon İçin İkinci Kez İdam Cezası İstendi!

Japonya’da 46 yıl boyunca ölüm koridorunda infaz için bekletilen 88 yaşındaki adam için savcılar ölüm cezası istedi. Mahkemenin kararı yaz aylarında belli olacak.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

İwao Hakamada ve sıra dışı yargı süreci Japonya’da ölüm cezasının kaldırılması için kampanya yürütenlerin sembolü haline geldi. Bir soya fabrikasında işçi olarak çalışmaya başlayan ve eski bir boksör olan İwao Hakamada patronunu ve ailesinden3 kişiyi 1966’da öldürdüğü iddiasıyla ilk kez 1968’de idam cezasına çarptırıldı.

 

Haftalarca süren ve işkencenin de uygulandığı sorgusunda cinayetleri itiraf etti. Ancak daha sonra mahkemede sorgudaki ifadelerini reddetti. Ancak Japon yargıtayı 1980’de mahkemenin verdiği idam cezasını onayladı. Bununla birlikte bir mahkeme DNA testlerinde kuşkular ortaya çıktığı için 2014’te mahkumu serbest bıraktı. Çünkü kurbanların kanlı giysilerinde DNA’lar katil zanlısının genleriyle uyuşmuyordu.

 

İwao Hakamada’nın avukatları katil zanlısının mahkum olmasına yol açan kanıtları polisin ürettiğine inanıyor. Dünyada en uzun süre infaz için ölüm koridorunda tutulan suçlusu olarak tarihe geçen Hakamada’nın  yeniden yargılanması girişimlerinin sonuç vermesi yıllarca sürdü. Savcılığın talebi üzerine Japonya yargıtayı 2018’de DNA testleri sonucunun sanık aleyhine kuşkulu olduğu sonucuna vardı, ancak onu yeniden cezaevine göndermedi.

 

2020’de yeni sürpriz: Yargıtay Hakamada’nın yeniden yargılanmasını engelleyen kararı iptal etti. Böylece geçen Ekim’de dosyası temyiz mahkemesinde yeniden açıldı. Davanın başında savcılar Hakamada’nın suçlu olduğuna ilişkin kanıtların peşine düşecekleri uyarısında bulundular.

 

Avukatları ve destekçileri ise beraat kararı talep ettiler. Japonya adli tarihinde savcılar eski idam mahkumlarının yargılanmasında 5’inci kez yeniden ölüm cezası istediler. Yukarıda belirttiğimiz gibi mahkemenin kararı yaz aylarında belli olacak.



Etiketler: