4 Çocuğunu Öldürdüğü İddiasıyla 20 Yıl Hapis Yatan Kadın Çıktı! Avustralya Tarihinin En Büyük Tazminatını Alacak!

Bu dava, Avustralya tarihinin eşi görülmemiş adli hatası olarak hukuk kitaplarına girdi ve ülkenin yargı sistemini tartışmaya açtı. Kathleen Folbigg, 2003 yılında 4 çocuğunu öldürmekten 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Oysa masumdu.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

2023 Haziran’ında serbest bırakıldı. Şimdi ülkeyi sarsan bu adalet hatasının bedeli olarak Avustralya tarihinin en yüklü tazminatını alacak.

 

Kathleen Folbigg, 2033 yılında oğlu Caleb’in doğumundan 19 gün sonra istemeden ölümüne neden olmakla, ayrıca Patrick 19 aylık), Sarah (10 aylık) ve Laura (8 aylık) adlı 3 çocuğunu da öldürmekle suçlandı. Ölümler 1989 ile 1999 yılları arasında meydana gelmişti. Kadın yarım yamalak bir yargılama yapıldığını ve savcının 1940’lardan kalma ama hala yürürlükte olan “Meadow Yasası”na dayandırdığı iddianamesinde onu çocuklarını öldürmekle suçladığını anlattı.

 

“Meadow Yasası”, beşikteki üç bebeğin peş peşe ölmeleri halinde ailelerin “Katil” zanlısı olarak yargılanmalarını ve cezalandırılmalarını öngörüyor. Yargıçlar Kathleen Folbigg’in suçluluğunun kanıtı olarak günlüğündeki yazılarını gösterdiler. Şöyle yazmıştı:

 

“Laura’ya bağırdım ama ağlamayı kesmedi. Odama gittim ve onu gözyaşlarıyla baş başa bıraktım. Sadece 5 dakika sonra ondan ayrılmıştım ama sanki sonsuz bir zaman geçmişti.Kendimi dünyadaki en kötü anne olarak hissettim. Beni ve dünyayı terk etmesinen korkuyorum. Tıpkı, Sarah gibi.Sinirlerim üstündeydi ve bazen ona kötü davranıyordum. Sonunda öldü.”

 

Kadının savunması: “Kimsenin benim yazdıklarımı okumaya hakları yok. Hele yazdıklarımla ilgili görüş belirtmelerine hiç mi hiç hakları yok. Sözcüklerim anlamlarından saptırıldı ve bana karşı silaha dönüştü. Beni hiç yazmadığım, yapmadığım ve asla yapmayacağım şeylerle suçladılar.”

 

2018 yılında uzmanların yürüttükleri bir araştırma, olayın seyrini değiştirdi. Kathleen ve iki kızı “Calm2-G114R” diye bilinen genetik bir bozukluğa sahipti. 2 oğul ise “BSN” geninin bir türünü taşıyorlardı. Bu gen çok erken yaşlarda epilepsi hastalığını tetikliyordu.

 

Sonuç: 4 çocuğun 4’ünün de ölümü çok büyük bir olasılıkla doğaldı.

 

2023 Haziran’ında yapılan yeni bir araştırma bu bulguları doğruladı. Bu da Kathleen Folbigg’in demir parmaklıklar arkasında geçirdiği 20 yıldan sonra tahliye edilmesinin yolunu açtı. Kathleen cezaevinden çıkışında, “Hayatımı yeniden kuracağım. Ama herkes bu şansa sahip değil. Adil bir yargılama için Avustralya adalet sistemini ıslah etmeliyiz. Çünkü önemli olan davalarda gerçeğin ortaya çıkması” dedi. Şimdi Kathleen’in avukatı Rhanee Rego Avustralya hükümetinden bir rakam belirtmemekle birlikte Avustralya tarihinin en yüksek tazminatını talep ettiklerini ve gerekli girişimleri başlattıklarını açıkladı.