25 Milyon Euro Mirasa Kondu Hepsini Dağıtacak!

Hem Avusturya, hem de Almanya vatandaşı olan 31 yaşındaki Mariene Engelhorn’a büyük annesinden 25 milyon Euro miras kaldı. Ancak genç kadın bu mirastan faydalanmak istemiyor ve her birine 500 bin Euro dağıtmak üzere 50 Avusturyalı arıyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Mariene, “Bana bir servet kaldı. Ve de o servetin getirdiği güç. Ama ben bu servetin sahibi olmak için hiçbir şey yapmadım. Üstelik devlet bu mirastan vergi almak bile istemiyor” diyor. Gerçekten de Avusturya, veraset vergisini 2008’de lağvetti. Viyana’da yaşayan bu ayrıcalığı “Haksızlık” diye niteliyor.

 

Mariene, Alman kimya ve eczacılık devi BASF’ın kurucusu olan Friedrich Engelhorn’un soyundan geliyor. Forbes’in servetini 3,8 milyar Euro olarak belirlediği büyük annesi 2022’de ölünce, mirasından Mariene’in de payına 25 milyon Euro düştü. Mariene büyük annesinin ölümünden de önce kendisine kalacak mirasın yüzde 90’ını dağıtmak istediğini açıklamıştı ve şöyle demişti:

 

Bir sürü insan tam gün çalışmalarına rağmen iki yakalarını bir araya getiremiyorlar, üstelik kazandıkları her Euro’nun vergisini ödüyorlar. Ben bunu bir siyasal başarısızlık olarak görüyorum. Siyaset başarısız olursa, o zaman vatandaşlar bu sorunun çözümü için kollarını sıvamalılar.”

 

Mirasın dağıtılacağı 50 kişiyi bulmak için çalışmalar hemen başlatıldı. Rastgele seçilmiş 10 bin Avusturya vatandaşına “Mirasın dağıtımına karar verecek kurulda çalışmayı isteyip istemediklerini” soran bir mektup gönderildi. Cevaplarını SMS ile veya telefonla bildirebilecekler. Sonunda 50 asil, 15 de yedek üye belirlenecek. Kurul üyeleri Mart ile Haziran ayları arasında üniversitelerle ve sivil toplum üyeleriyle br dizi toplantı yapacaklar. Kurul üyelerinin yol masrafları ödenecek, çocuklarının bakımı için özel birimler kurulacak. Hafta sonları yapılacak bu toplantılar için her kurul üyesine 1.200 Euro ücret ödenecek. Mariene, “Kurul ne derse, kimi seçerse, o olacak. Ben asla müdahale etmeyeceğim” dedi.