2023'te Schengen Bölgesi İçin Vize Başvuruları Nasıl Değişecek? Ücretler Ne Kadar Olacak? EES Ve ETIAS Nedir?

2023'te Schengen Bölgesi için vize başvurları nasıl değişecek? 2023 Avrupa Birliği Schengen vize ücretleri ne kadar olacak? EES nedir? ETIAS nedir? Sosyal medyada ve internette kullanıcılar Avrupa Birliği'nin açıkladığı yeni vize başvuru sistemi, EES ve ETIAS ile ilgili bilgileri araştırmaya başladılar. Peki 2023'te Schengen Bölgesi için vize başvurları nasıl değişecek? 2023 Avrupa Birliği Schengen vize ücretleri ne kadar olacak? EES nedir? ETIAS nedir? Cevaplar haberimizde..

 

2023'te Schengen Bölgesi için vize başvurları nasıl değişecek? 2023 Avrupa Birliği Schengen vize ücretleri ne kadar olacak? EES nedir? ETIAS nedir? Sosyal medyada ve internette kullanıcılar Avrupa Birliği'nin açıkladığı yeni vize başvuru sistemi, EES ve ETIAS ile ilgili bilgileri araştırmaya başladılar. Peki 2023'te Schengen Bölgesi için vize başvurları nasıl değişecek? 2023 Avrupa Birliği Schengen vize ücretleri ne kadar olacak? EES nedir? ETIAS nedir? Cevaplar haberimizde..

 

2023 avrupa birligi vize sistemi nasil degisecek ucretler ne kadar olacak ees ve etias nedir

 

2023'te Schengen Bölgesi için vize başvurları nasıl değişecek? 2023 Avrupa Birliği Schengen vize ücretleri ne kadar olacak? EES nedir? ETIAS nedir?

 

Euronews'in haberine göre; Avrupa Birliği'ne (AB) girişler birlik vatandaşı olmayanlar için gelecek yılın ortalarından itibaren daha zor ve karmaşık bir hal alacak. Mayıs ayından itibaren Avrupa Seyahat Bilgi ve Yetkilendirme Sistemi'nin (ETIAS) bir parçası olan Giriş Çıkış Sistemi (EES) yürürlüğe girecek. Yeni sistem AB dışından gelen kişilerin Schengen bölgesindeki bir ülkeye girmeden önce vize muafiyeti için başvuruda bulunmalarını ve ödeme yapmalarını gerektirecek. Peki Avrupa ülkeleri yeni sisteme nasıl hazırlanıyor ve vize ücretlerinden kaçınmak mümkün mü?

 

EES nedir?

 

AB'nin yeni Girişi Çıkış Sistemi'nin (EES) başlıca görevi, birlik üyesi olmayan yolcular hakkında pasaport bilgilerine ek olarak parmak izleri ve yüz görüntüleri ile beraber biyometrik verileri kaydetmek olacak. Her giriş ve çıkış bu şekilde kayıt altına alınacağı için pasaport damgaları da tarihe karışacak. Bu sayede AB'de azami kalma süresi olan 90 günü aşan kişilerin tespit edilmesi kolaylaşacak.

 

ETIAS için nasıl başvurulur?

 

EES'nin parçası olduğu ETIAS'ın ise yürürlüğe girme tarihi Kasım 2023 olarak belirlendi. Bu tarihten itibaren AB vatandaşı olmayanların çoğu Avrupa ülkelerine girmek için kişi başına 7 euro ödemek zorunda olacak. Yolculuğa çıkmadan önce internetten doldurulacak bir başvuru formu sayesinde ücret ödenecek.  Bir AB vatandaşı olmasa da bir üye ülkede resmi ikametgahı olanlar EES ve ETIAS'tan muaf olacak.  Bununla birlikte, sınırlardaki otomatik bariyerlerin AB'de yaşayıp da birlik üyesi olmayan bir ülkeye ait pasaport kullanan bir yolcunun AB'de ikamet ettiğini nasıl tespit edeceği konusundaki sorular henüz yanıt bulabilmiş değil. 

 

EES bariyerleri neye benzeyecek?

 

Birçok AB ülkesi EES kontrollerini gerçekleştirmek üzere otomatik bariyer kurma çalışmalarına hız verdi.  Fransa, havaalanlarında yolcuların biyometrik verilerini ve kişisel bilgilerini önceden kaydedebilecekleri self-servis kiosklar kuracak. Daha sonra bu bilgiler bir gümrük memuru tarafından kontrol edilecek. Almanya ve Avusturya'da da yetkililer benzer bir sistemin havalimanlarına kurulacağını teyit etti. Fransa ayrıca kara ve deniz sınırlarına araçla gelenlerin bilgilerini kaydetmeleri için tablet cihazları hazır bulunduracak. İtalya, tüm önemli havalimanlarındaki otomatik kapıların sayısını artıracağını ve yaklaşık 600 self-servis kiosk kuracağını duyurdu. Norveç ise sınır muhafızları tarafından işletilen "otomatik kameraları" deneyecek.

 

EES sınırlarda gecikmelere neden olur mu?

 

Yeni dijital kontrol sisteminin sınırlarda aksamalara neden olabileceği en büyük endişe konularından biri. Bazı birlik yetkilileri, sistemin yürürlüğe girmesinden önce yeterince test edilmediğini vurguluyor. Bu da AB'de ikamet eden kişilerin bile gecikme yaşamasına neden olabilir. AB konseyi tarafından geçen hafta yayınlanan bir rapor, Avusturyalı ve Alman yetkililerin özellikle sınırda bekleme sürelerinin artabileceğinden endişe duyduğunu gözler önüne serdi. Hatta raporda Avusturyalı gümrük yetkililerinin işlem sürelerinin mevcut duruma kıyasla iki katına çıkmasını beklediği ifade ediliyor. 

 

ETIAS dolandırıcılarına dikkat

 

Yeni sistem nedeniyle 7 euroluk bir ücret alınacağının duyurulmasının ardından birçok dolandırıcı web sitesinin kurulduğu konusunda birlik yetkilileri uyarılarda bulunmaya başladı. Dolandırıcıların kopya web siteleri oluşturabilecekleri veya ek ücretli aracılık hizmetleri sunabilecekleri belirtiliyor. AB yetkilileri, yolcuların sadece resmi ETIAS sitesini kullanmaları gerektiğini vurguluyor. Bu site henüz kurulmadı ancak "europa.eu" alan adını kullanacak.