2022 Dünyanın En İyi Turizm Köyü Neresi Seçildi?

Dünya Turizm Örgütü Tarafından Dünyanın En İyi Turizm Köylerinden Biri Olarak Seçilen Birgi Köyü'nü Sizin İçin Araştırdık! İşte Detaylar...

 

 

Birgi köyü İzmir’in Ödemiş ilçesine bağlı bir köydür. Asırlık ağaçların arasında gizlenmiş ahşap evlerin, taş duvarların tarihe meydan okuduğu bu köy 2022 yılında Dünya Turizm Örgütü tarafından dünyanın en iyi 32 turizm köyünden birisi olarak seçilmiştir aynı zamanda UNESCO tarafından korunmaktadır. 

Birgi köyü tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaparken buraya yerleşen her medeniyet kendinden izler bırakmıştır. Frigler, Lidyalılar, Persler, Pergamonlular ve Romalılar bu topraklarda yaşamıştır. 13. ve 14. Yıllarda Aydınoğulları Beyliği’nin başkenti olmuştur. 1246 yılında ise Osmanlı İmparatorluğu’nun sınırlarına dahil edildi. 

 

 

Birgi Köyü Gezilecek Yerler:

 

-Çakırağa Konağı: 

 

1761- 1764 yıllarında zengin bir tüccar olan Çakıroğlu Mehmet Bey tarafından yaptırılan ahşap konak üç katlıdır.  Avrupa mimarisinin izler taşıyan bu konak işlemeleri ve süslemeleriyle köyün sembollerindendir.  

 

-Aydınoğlu Mehmet Bey Cami:

 

Aydınoğulları Beyliği’nin kurucusu Aydınoğlu Mehmed Bey tarafından 1312’de yaptırılan cami, Aydınoğulları tarafından yaptırılan ilk camidir.

 

-Ulu Cami:

 

1312’de Mehmet Bey tarafından yaptırılan cami, kare planlı olarak tasarlanmıştır. Çivi kullanılmayan ahşap işçiliğiyle ilgi odağıdır. 14. Yüzyıl ağaç işçiliğinin en iyi örneklerinden biri olarak kabul edilir. 

 

-Hatuniye Türbesi:

 

Birgi’nin en eski mimari yapılarından olan bu türbe 1310 yılında Aydınoğlu Mehmed Bey’in kız kardeşi Sultan Şah için yaptırmıştır.

 

-Dervişağa Cami:

 

Derviş Ağa tarafından 1663 yılında yaptırılmıştır. Evliya Çelebi de ünlü Seyehatname’sinde bu camiden bahsetmiştir.

 

-Tarihi Birgi Evleri:

 

Tarihe şahitlik eden Birgi sokaklarının renkli evleri genelde iki katlıdır ve  zemin katları yarı bodrum katı yarı depo olarak kullanılır köylüler bu alanda odunları, turşuları, zeytinleri ve hasat edilen ürünleri saklarlar. 

 

-Aydınoğlu Hamamı (14. yüzyıl)

-İmam-ı Birgivi Türbesi (16. yüzyıl)

-Sandıkoğlu Konağı (19. yüzyıl)

-Karaoğlu Camii (18. yüzyıl)

-Demiri Mağaza (16. yüzyıl)

-Küp Uçuranlar Kulesi (12. yüzyıl)

-Kerim Ağa Konağı (18. Yüzyıl)

 

 

Güler yüzlü insanların ev sahipliği yaptığı Birgi Köyü'ne mutlaka gidin.