18 Yaşında Dünyanın En Yüksek 14 Zirvesinin 13'üne Tırmandı! Sıra 14.'de!

Sadece 18 yaşında olan Nepalli Nima Rinji Sherpa’nın dünyanın 8 bin metreden yüksek 14 zirvesinin hepsini fetheden en genç dağcı olarak tarihe geçmesine bir adım, daha doğrusu bir tepe kaldı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

13 zirveye ulaşmayı başaran genç dağcı son zirve olan Tibet’teki Shishapangma dağına (8.027 metre yüksekliğinde) Eylül ayında tırmanacak. Tibet’in hakimi olan Çin yönetimi ona gerekli vizeyi verdi.

 

8 binlik 14 zirve” diye bilinen bu en yüksek dağların hepsine ilk tırmanan 1986’da İtalyan dağcı Reinhold Messner oldu. Onun ardından 40 kadar dağcı daha bu başarıyı gösterdi. Ama birçok dağcı da bu hedef uğruna dağlarda can verdi.

 

8 bin metrenin üstündeki 14 zirvenin 14’ü de Nepal, Çin, Hindistan ve Pakistan’da bulunuyor. Hepsi de Himalaya ve Karakurum sıradağlarında yer alıyor. Bu zirvelere ulaşmak oksijenin iyice azaldığı “Ölüm bölgesi”nde maceraya kalkışmak demek.

 

Nepalli genç dağcı, “Dağda her an ölebilirim. Bu girişimim bana hayatın ne kadar önemli olduğunu öğretti” diyor ve ekliyor: “Dağlar bana her koşulda soğukkanlılığımı korumayı öğretti.”



Etiketler: