Önemli bilimsel dergilerden “Science Alert” 21’inci yüzyılın sonuna gelmeden bir ço büyük kenti nüfuslarının önemli bir bölümünü yitireceğini ve adeta terkedilmiş şehirlere dönüşeceğini yazdı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Chicago kentindeki İllinois University’deki bir ekibin araştırmasına dayandırılan haberde, ABD’deki 30 bin kentin en az yarısının bu yüzyıl içinde nüfuslarının yüzde 12-13’ünü yitirecekleri belirtildi. Elbette kentler tamamen boşalmayacak ama tenhalaşacak, topluluk halinde yaşayan, yani içlerine kapanmış insanların yerleşim yerlerine dönüşecek.

 

Araştırmada, “Nüfustaki bu yoğun azalma toplu ulaşım, su şebekesi, elektrik, internete erişim gibi temel kamusal hizmetlerde daha önce görülmemiş sorunlara, hatta meydan okumalara neden olacak” görüşüne varıldı.

 

Yine araştırmaya göre, sorun ABD ile sınırlı değil; dünyanın genelinde nüfus azalması eğilimi kendini belli etmeye başladı. Bu da yüzyılın sonuna doğru beslenme ve tıp hizmetleri zincirlerinde halkaların kopmasına, altyapı hizmetlerinin işleyişinde kaosa neden olabilir.

 

Son bir bilgi: Günümüzde ABD kentlerinin yüzde 43’ünün nüfusu azalıyor.