ABD’nin Wyoming eyaletindeki Yellowstone Ulusal Parkı’nda yer alan ve aynı adı taşıyan göl, dünyadaki iklim tuhaflıklarının en somut örneği olarak gösteriliyor. Gölün üstü buz tutmuş olan suları giderek hızlanan küresel ısınmadan zerrece etkilenmedi.
Fenoreporter - Dış Haberler Servisi
ABD’nin hemen tüm gölleri küresel ısınmanın etkilerini hissediyorlar. Özellikle ülkenin doğusundaki büyük göllerin buz kaplı yüzeyleri her yıl biraz daha inceliyor. Ancak bu olumsuz gelişme 2 bin 357 metre yükseklikte yer alan ve 32 kilometrekarelik alanı kapsayan Yellowstone gölünü zerrece etkilemiyor. Konuyu araştıran Wyoming Üniversitesi, bu direncin mikro klimadan kaynaklandığını ama uzun sürmesinin beklenmediği sonucuna vardı.
Peki ama neden Yellowstone gölünün buzları diğer göllerin aksine erimiyor. Bilim insanlarının vardıkları sonuç: Bölgedeki kar yağışı buzların erimesini durduruyor. Gölün yüzeyi her yıl Aralık ayı sonunda tamamen buz tutuyor, Mayıs sonu Haziran başında erimeye başlıyor. Kışın gölü kaplayan kar tabakası , ilkbahar erimelerini geciktiriyor.
Ama bir sorun var: Yellowstone gölünde son yıllarda kar yağışı azaldı. Demek ki, bu görüş gölün küresel ısınmaya direnişinin yeterli bir açıklaması değil. O nedenle yeni bir varsayım ortaya atıldı: Gölün mikro klima sistem koruyucu kalkan oluşturuyor. Yine bu varsayıma göre önümüzdeki yılların kışlarında kar yağışının yerini yağmur alırsa, bu mikro klima dengesi bozulabilir.