Kıllar ve tırnaklar gibi, saçlar da yaz mevsiminde yılın diğer aylarına göre daha çok uzuyor.

 

Fenoreporter - Sağlık Servisi

 

Bu hızlı uzamaların nedenini anlamak için saçlarımızın işleyişini anlamamız gerekiyor. Özellikle de saçların uzamasında en büyük rolü üstlenen “Keratin”i.

 

Her saç tanesinin yüzde 95’ini “Keratin” oluşturuyor. “Keratin” aslında katı ve lifli bir molekülden oluşan bir amino-asit. Saça gücünü ve uyumunu bu sağlıyor. Saçın kökünde, bir tür kanal bulunuyor. “Keratin” ouşması için gerekli vitaminler, mineraller ve yağlı maddeler bu kanaldan geçiyor. Bu dolaşım ne kadar akıcı ve etkili olursa, saçlar o kadar çok besleniyor ve uzuyor.

 

Peki, bunun yaz mevsimiyle ne ilgisi var?

 

Şöyle: Saçlar için aslında mevsim farkı yok. Ancak meteorolojik koşullardan etkileniyorlar. Şair “Beni bu güzel havalar mahvetti” demiş ya. Saçlar da güzel havaların tadını çıkarıyorlar. Uzun gündüzler, daha yoğun güneş ışığı ve sıcaklık… Saçların dinamizmini kamçılamaya yetiyor.

 

Çünkü sıcak hava damarları gevşetip açıyor ve kan dolaşımını hızlandırıyor, bu da vitaminlerin, minerallerin ve yağlı moleküllerin saçın dibine ulaşmasını kolaylaştırıyor. Kökler ne kadar çok beslenirse, o kadar çok “Keratin” üretiyor. Bu da saçların o kadar çok ve hızlı uzamasına neden oluyor.