Hayır dedenizin veya ninenizin uydurduğu bir “Fake news” değil bu. “New Scientist” bilimsel dergisinde yayınlanan bir araştırmadan aktarıyoruz. Şunun şurasında yılbaşına ne kaldı. Yen yıla bir tatil beldesi yerine aile büyüklerinizin evinde girmeye ne dersiniz? Hem onların, hem de kendizin ömürlerinizi uzatmış olursunuz.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Çünkü İngiltere’deki Glasgow Üniversitesi’nden Hamish Foster ve ekibinin yaptıkları araştırmada aile üyeleri arasındaki güçlü sosyal bağların ömür uzattığı, en azından erken veya vakitsiz ölümü önlediği ortaya çıktı. Tabii tam tersi de sözkonusu: sosyal yalnızlık ile sağlığın bozulması arasında da güçlü bir ilişki var.

 

Bilim insanları İngiltere’de yaşları 38’den 73’e kadar giden 450 bini aşkın kişiyi kapsayan araştırmada sosyalleşme ve yalnızlık ile ilgili verieri topladılar. Bu uzun soluklu araştırmada, katılımcılar biri 2006, öbürü de 2010 yılında olmak üzere iki kez form doldurdular.Sağlık durumlarına ilişkin bilgilerin yer aldığı formda şu soruların da yanıtlanması istendi:

 

-Hangi sıklıkla kendinizi yalnız hissediyorsunuz?

 

-Ne kadar arayla yakınlarınız ve dostlarınız sizi ziyaret ediyor?

 

-Grup faaliyetlerine ne sıklıkta katılıyorsunuz?

 

Araştırmacılar daha sonra katılımcıların hayatını izlemeye devam ettiler ve 2021 yılında aralarından kaç kişinin öldüğünü tespit ettiler.

 

Sonuç: Yakınlarının veya dostlarının ziyaret etmediği kişilerin, düzenli ziyaretçi ağırlayanlara göre yüzde 39 daha fazla.

 

Araştırmacılar, “Büyüklerinizi hiç değilse ayda bir kez ziyaret edin” tavsiyesiyle araştırmalarına son noktayı koydular.