Yere düşmek yaşlılarda başlıca  ölüm nedenleri arasında sayılıyor. Bilim insanları bunda kullanılan ilaçların da etkili olduğunu düşünüyor.

 

Fenoreporter - Sağlık Servisi

 

Örneğin, İsviçre’de yılda ortalama 1.600 kişi düşme sonucu hayatını yitiriyor, 7.100 kişi de ciddi derecede sakatlanıyor. Düşerek hayatını yitirenlerin ezici çoğunluğunu yaşlılar oluşturuyor. Nüfus artışı nedeniyle düşmeden kaynaklanan ölümlerin daha da artacağı tahmin ediliyor.

 

Düşmelerin nedenlerinin çoğu dengeyi kaybetmekten kronik hastalıklara kadar geniş bir yelpazeye yayılıyor. Ancak birçok kişinin bilmediği bir faktör daha var: Kullanılan ilaçlar. Özellikle de bu ilaçlar alkolle alınırsa.

 

Bu ilaçların başında şunlar geliyor: Anti depresyonlar, uyku ilaçları, sakinleştiriciler. Reçetesiz satılan, örneğin alerji ilaçları da bu gruba giriyor. Doktorlar uyarıyor: “Bu ilaçlar konsantrasyon, görüş ve denge yeteneğini azaltıyor.”

 

Ancak, düşme korkusu nedeniyle ilaçları bırakmak doğru bir tercih değil. Kullanılan ilaçların yan etkilerini öğrenip günlük yaşamı ona göre düzenlemek, yeterli bir güvence sağlayabiliyor.