Yapay zeka çalışmalarının hedefi, insan beyninin işleyişini taklit etmek. Son olarak Amerikalı araştırmacılar yapay zekaya beyin “Organoide”leri yüklediler.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

(Not: Organoide, bir organın üç boyutlu olarak laboratuvar ortamında üretilebilen versiyonu olarak biliniyor. Minyatür ve basit olan organoide, taklit edilen organın temel işlevlerine, yapılarına ve biyolojik karmaşıklığına bire bir uyuyor.)

 

İşte şimdi yapay zeka araştırmalarında insan beyninin yapısının minyatür benzerlerini laboratuvar: ortamında üretmeye geldi. Ancak bir güçlük var: Beynin sinirlerinin ve bağlantılarının işleyişi nasıl taklit edilecek?

 

Amerikalı araştırmacıların denedikleri çözüm: Beyin hücrelerini içeren bir elektronik sistem. Yani, “Organoide” zeka. Araştırmacılar, yapay zekanın elektronik bileşenleri olarak insan beyninin kullanılabileceği görüşünü öne sürdüler.

 

Hayır, konu “Matrix” filminde olduğu gibi insan beynini bilgisayara değil. Japon “Psycho Pass” çizgi film dizisindeki teknolojiyi uygulamak da değil. (Not: Japon çizgi film dizisinde bir bilgisayarın yönettiği polis bir grup idam mahkumunun beyinlerinin ele geçirilip birbirlerine bağlanmasıyla yaratıldı.) Amerikalı araştırmacılar daha “İnsancıl” bir yöntem denediler: Kök hücreden insan beyni parçacıkları ürettiler, daha sonra bunları istenen hücrelere dönüşmesi için programladılar.

 

Bu “Organoide”ler, yani organcıklar, minik bir beyin gibi çalışıyorlar.

 

Bakalım deney, yapay zeka alanında ne gibi yeni ufuklar açacak?