İspanya’da bir televizyon kanalının yayını sayesinde insanlar ölmüş yakınlarının eslerini yapay zekanın ürettiği sayısal yazılım sayesinde yeniden dinlediler.

 

Bir İspanyol kanalı bir çok kişiye daha önce kaydedilmiş ses kayıtlarından yararlanarak yapay zekanın ürettiği cümleler sayesinde yitirdikleri yakınlarının seslerini ve konuşmalarını dinletti.

 

Ancak bu büyük bir tartışma başlattı: Çünkü bu uygulama sadece ölmüş yakınların seslerini yeniden üretmekle kalmıyor, yakınlarında çok güçlü duygusal, yürek yakıcı, bazen de acılar yükleyici hisler uyandırıyor.

 

‘Dijital dirilme' adı verilen bu uygulama, ölmüş kişilerin fiziki görünümleri ve sesleri gibi özelliklerinin yapay zeka yardımıyla yeniden yaratılmasına dayanıyor. Belki hayattakiler, yitirdikleri sevdiklerinin fiziğini ve sesini yeniden görmek ve işitmek gibi bir rahatlama veya özlem giderme duygusuna kapılıyor ama etik, felsefi ve hukuki açıdan bir dizi soruna yol açıyor.

 

Öncelikli olarak, felsefi açıdan gerçekten ‘Var olmak nedir'  sorusunu tartışmaya açıyor. Çünkü, ölmüş bir kişinin sesini ve imajını yeniden yaratarak onun hayattaki varlığını uzatmak ya da her türlü fiziki varlıktan yoksun bu ölüyü bir gölge canlı gibi göstermek gibi karmaşık bir sorun yaratıyor.

 

Filozofla ve bilim insanları henüz bu çok yönlü soruların yanıtlarını bulamadılar.