Kulüp dizisi yurtdışında nasıl karşılandı? Yabancı basında Kulüp dizisi hakkında neler söyleniyor? Yayınlandığı günden itibaren konusu itibariyle çok tartışılan ve Netflx'in en çok izlenen yerli yapımları arasında üst sıralarda yer alan Kulüp dizisi ile ilgili yabancı basında dikkat çeken ifadeler kullandı. Peki Kulüp dizisi yurtdışında nasıl karşılandı? Yabancı basında Kulüp dizisi hakkında neler söyleniyor? Cevaplar haberimizde..

 

Kulüp dizisi yurtdışında nasıl karşılandı? Yabancı basında Kulüp dizisi hakkında neler söyleniyor? Yayınlandığı günden itibaren konusu itibariyle çok tartışılan ve Netflx'in en çok izlenen yerli yapımları arasında üst sıralarda yer alan Kulüp dizisi ile ilgili yabancı basında dikkat çeken ifadeler kullandı. Son dönemde Netflix'te yayınlanan yerli yapımlar içinde tartışmasız en çok konuşulan yapımlardan olan Kulüp dizisi dün yayınlanan ikinci kısmıyla ekranlara dönerken, dizi ile ilgili yabancı basında dikkat çeken ifadeler kullanıldı. Peki Kulüp dizisi yurtdışında nasıl karşılandı? Yabancı basında Kulüp dizisi hakkında neler söyleniyor? Cevaplar haberimizde..

 

 

Türkiye sorunlu geçmişiyle yüzleşmekte cesur davranıyor! 

 

Global voices isimli internet sitesinin yayınladığı makalede Kulüp dizisine övgüler yağdırılırken, "1950'lerde İstanbul'a evimiz diyen azınlıklardan Sefarad Yahudiler, Ermeniler, ve Rumların öykülerini anlatan mini dizi Kulüp Netflix'te yayınlandı. Türkiye'de gayri müslim topluluklar çok uzun zamandır yer almasına rağmen çoğu zaman görmezden geliniyor hatta sosyal ve politik hayattan soyutlanıyordu. Söylemleri itibariyle Netflix'in yeni dizisi Kulüp problemli geçmişiyle cesurca yüzleşmesi, ve verdiği mesaj itibariyle yabancı basında en çok konuşulan konulardan biri oldu." ifadeleri kullanıldı. 

 

Dizi ile ilgili analizlerine devam eden site "Kulüp 1955'lerin İstiklal caddesi ve Galata bölgesinde geçerken, o dönemde bu bölgede yaşayan azınlıkların şimdilerde İstanbul'da yok olmaya yakın Türkiye'de ise yok olmuş dinsel, ve kültürel ritüellerine odaklanıyor. Gazeteci Ömer Faruk Görçin'e göre Osmanlı döneminde İstanbul nüfusunun yarısından fazlası gayri müslim topluluklardan oluşmaktaydı. Bu nüfus değişimi önce I. Dünya Savaşı, sonrasında ise 1923 Cumhuriyet'in ilanıyla beraber değişti. 1950'lere kadar Rum ve Yahudi cemaatleri İstanbul'da varlıklarını devam ettirselerde uygulanan politikalar bu var olan nüfusun da göç etmesine ya da asimile olmasına neden oldu. İşte bu dizi tam da bu döneme odaklanıyor" ifadeleri kullanıldı. 

 

 

 

Al Jazeera: Kulüp Yahudi mirasını Türkiye'ye bağlıyor! 

 

Al Jazeera'ye konuşan bir Yahudi cemaati üyesi yaptığı değerlendirmede Kulüp dizisi için "Kulüp yahudi mirasını Türkiye'ye bağlıyor. Kulüp dizisi o dönemde yaşanan olayları öğretici bir dille aktarıyor. " ifadelerini kullandı. Al Jazeera ayrıca dizinin unutulmaya başlanan Sultan II. Bayezid döneminde 1492'de İspanyol zulmünden kaçan yaklaşık 40.000 Sefarad yahudisinin kozmopolit geçmişlerini de hatırlattığını ifade etti. 

 

 

Quantara.de : Kulüp ve İstanbul'un zor geçmişi! 

 

Qantara yaptığı Kulüp değerlendirmesinde "Netflix'in yeni dizisi Kulüp İstanbul'un 1950'lerdeki yahudi toplumuna ve çok kültürlü İstanbul'unda geçiyor. Kulüp hiçbir eleştiriden kaçınmadan modern Türk tarihinin karanlık sayfalarına ışık tutuyor. Haliç meto istasyonunda yolculuk yapan yolcular bir reklam afişiyle yüzleşiyorlar. Reklam" Kendilerini öteki hissedenlerin Kulüp'ü! Eğer sen de öyleysen Kulüp'e hoşgeldin" ifadelerini kullanıyor. Reklamın bulunduğu yer 1950'lerin İstanbul'unda azınlıkların evleri sayılabilecek bir yer. Dizinin ilk altı bölümü azınlıkların o dönemim İstanbul'unda uğradıkları dışlanmayı yahudi bir kadın ve kızının gözünden ele alıyor" ifadeleri kullanıldı.