Çok uzun yıllardır bilim dünyasında tartışılan bir “Teorem” veya “Paradoks” var: Bir maymunun önüne bir daktilo veya bir lap-top koyun. Tuşlara ya da harflere rastgele bassın. Ona uzun ama çok çok uzun bir süre verin. Sonunda William Shakespeare’ın (Şekspir) bir eserini ürettiğini göreceksiniz.

 

Bu aslında bir düşünce cimlastiği. Yüz yıl kadar önce ortaya atıldı. Buna göre, imkansız ama teknik olarak mümkün bir şey, yeterli zaman tanınırsa mümkün hale gelebilir.

 

Ancak 2 Avustralyalı matematikçi, dünyadaki tüm şempanzelere birer klavye verilse ve evrenin yaşı kadar süre tanınsa bile Shakespeare’ın eserlerini üretemeyeceklerini hesapladı.    

 

2 matematikçi, bir maymunun saniyede 30 yıl boyunca saniyede 30 farklı tuşa basması halinde ne üretebileceğini çözmeye çalıştı.

 

Hesaplamada evrenin teorik süresi de dikkate alındı. Bunun için matematikteki en büyük sayılardan bir olan “Googol” kullanıldı. Bu, 1 rakamının ardından 100 adet sıfır eklenerek bulunan süre demek. Güneşin birkaç milyar yıl sonra sönmesi ve dünyadaki tüm canlılarla birlikte maymunların da yok olacağı gibi varsayımları hesap dışı bıraktılar.

 

Yaptıkları hesaba göre, bir maymunun tüm hayatı boyuca klavyedeki tuşlara bassa, örneğin “Muz” sözcüğünü yasması olasılığı yüzde 5 dolaylarında.

 

Yani, dünyadaki tüm maymunların evrenin sonuna kadar hiç kalkmadan klavyenin tuşlarına rastgele basmaları halinde bile Shakespeare’ın eserlerini üretmeleri olasılığı sıfır. Hatta sıfırın da çok ama çok altında.