Yeni bir araştırma sigara bağımlılarında beynin küçüldüğü, tütünü bıraktıktan sonra da eski haline gelmediği sonucunu verdi. Bu da, sigara tiryakilerinin ileri yaşlarda neden kavrama yetersizliği, hatta Alzheimer riskiyle karşı karşıya olduklarını yeterince açıklıyor.
Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi
Tek teselli: Sigarayı bıraktıktan sonra beynin küçülmesi duruyor.
Araştırma düzenli olarak sigara içen 32 bin 094 Avrupalı tiryakiyi kapsadı. Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırmacıları düzenli olarak sigara içenlerde gri ve ak maddeler dahil olmak üzere beynin toplam hacminin küçüldüğünü belirlediler. Sonuçlara göre, beynin ak maddesindeki küçülme gri maddeye göre daha fazla.
(Not: Beyin iki bölümden oluşuyor: Gri madde ve ak madde. Beynin en önemli bölümü olan gri madde kortekste bulunuyor. Burası sinir hücrelerinin yerleştiği, tüm zihinsel faaliyetlerin (Hareketlerin kontrolü, hafıza, duygusal tepkiler gibi) geliştiği bölge. Beyin uyarıcı aldığında, omiriliğin altına ve üstüne sinyaller gönderiyor. Ak madde ise sinirler arasındaki iletişimi sağlayan liflerin yer aldığı bölge.)
Araştırmacılar, “Evet, tütün bağımlılığının beyin için ne kadar zararlı olduğu daha önce de kanıtlanmıştı. Biz tütün bağımlılığı ile bunama arasındaki ilişkiye yoğunlaştık” dediler.
Bir bilgi daha: Aşırı alkol tüketimi de beyni küçültüyor. Özellikle “Korteks altı” bölgeyi. (Korteks altı beyin ve beyinciği üzerinde bulunduran e alt kısımdan beyine bağlanan oluşum. Ön bölümde beyin, arkada ise omirilik bulunuyor.) Bu bölge duyguların, belleğin ve hormon üretiminin koordinasyonundan sorumlu.)