Cumhuriyet Dönemi Hür Kadınlar!
İnsanlık tarihinden beri kadınlar, erkeklerin her zaman bir adım gerisinde durmak zorunda kalmıştır. Her dönem daha az hak tanınan kadınlar kendi eşit hakları için var olma mücadelesi vererek kendisini göstermeyi başarmıştır. Kadınlar maalesef kendi insani hakları için hep mücadele vermek durumunda kalmıştır.
Kadın hakları, kadınların erkeklerle eşit şekilde sahip olduğu sosyoekonomik, siyasi ve yasal haklarını kapsar.
Cumhuriyet Dönemi'nde Kadın Hakları!
29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte kadınların kamusal alana girmesini sağlayan yasal ve yapısal hareketler hızlandı.
Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun 3 Mart 1924'te çıkarılmasıyla tüm eğitim kurumları Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlanırken, kızlar da erkeklerle eşit haklarda eğitim görmeye başladı.
1926 yılında kabul edilen Türk Medeni Kanunu ile kadınların yasal statüsü değişmiş, kadına hem aile içinde hem de bir birey olarak eşit haklar tanınmıştır. Kadınlara boşanma hakkı, velayet hakkı ve malları üzerinde tasarruf hakkı tanındı.
Kadınlara 1930’da yerel, 1934’de genel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı tanınmıştır.
Köy Kanunu’nda değişiklik yapılarak 26 Ekim 1933 yılında kadınlara köylerde muhtar olma ve ihtiyar meclisine seçilme hakları verildi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi 8 Şubat 1935’de 5. Dönem seçimleri sonucunda 17 kadın milletvekili ilk kez meclise girdi, ara seçimlerde bu sayı 18’e ulaştı.
Bu hakları elde etmek isteyen batılı kadınlar toplum ve devlet baskısına maruz kaldılar. Türkiye’den yıllar sonra bazı dünya ülkeleri oy haklarını alabildi.
Atatürk’e saygılarımızla…