Tüm canlılar aynı genetik kodu paylaşıyor. Bu da hepsinin ortak bir atadan geldikleri demek oluyor. Peki, bu ortak ata “Kimdi”? Ve kaç milyar yıl önce yaşamıştı?

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Biyolojinin en uç sınırlarında uçuşan bu sorulara yanıt bulmak için genetik kodun derinliklerine inilmesini amaçlayan yeni bir araştırma başlatıldı.

 

Bazı genlerin tüm canlılarda bulunmasının tek açıklaması var: Ortak bir atadan gelmemiz. Bilimnsanları zamanla bu genlerin nasıl geliştiğine bakarak, bu ortak atanın ne zaman yaşadığının teorik olarak belirlenebileceğine inanıyorlar. İngiliz, Hollandalı ve Macar bilim insanları bu amaçla ortak bir çalışma başlattılar.

 

Bu bilim insanları tüm canlıların bir soy ağacını çıkararak, ortak atanın 4,2 milyar yıl önce yaşadığı tahmininde bulundular. Yani, gezegenimizin oluşmasından sadece birkaç yüz milyon sonra.

 

Bu ortak ata çok büyük olasılıkla tek hücreli, çekirdeksiz, bakteriye benzeyen bir canlıydı. Genomu 250 civarında protein üretebiliyordu. Oksijensiz yaşıyordu, enerjisini hidrojenden sağlıyordu. Mor ötesi ışınlardan koruyan genleri vardı. Okyanusların yüzeyinde, ayrıca derinliklerinde yaşamasına imkan veren yetenekleri bulunuyordu.