Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yaptığı açıklamada aylık ve yıllık bazda tarım girdi enflasyonunu açıklarken, ucuza meyve ve sebze yemenin hayal olduğunu gözler önüne serdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yaptığı açıklamada aylık ve yıllık bazda tarım girdi enflasyonunu açıklarken, ucuza meyve ve sebze yemenin hayal olduğunu gözler önüne serdi. Son dönemde artan ekonomik sıkıntıları hemen hergün yenileri eklenmeye devam ederken Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yaptığı açıklamada aylık ve yıllık bazda tarım girdi enflasyonunu açıkladı. Yeni açıklanan rakamlarda tarımsal girdi enflasyonu yeni bir rekora imza attı.
Ucuza meyve ve sebze yemek artık hayal!
Yeniçağ gazetesinin haberine göre; Sebze mevyeyi ucuza yeme şansımız kalmadı.Tarımsal girdi fiyatları yıllık yüzde 80’nin üzerinde arttı. Aylık bazda ise artış yüzde 16.69 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu Tarımsal Girdi Fiyat Endesini açıkladı sebze meyveyi ucuza yeme şansımızın kalmadığı gözler önüne serildi. Tarımsal girdi fiyatları yıllık yüzde 80’nin üzerinde arttı. Aylık bazda ise artış yüzde 16.69 oldu. Ana gruplarda bir önceki aya göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %9,60, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %17,69 artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %47,24, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %86,59 artış gerçekleşti.
Ana gruplarda bir önceki aya göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %9,60, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %17,69 artış gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre göre tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksinde %47,24, tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksinde %86,59 artış gerçekleşti.Yıllık Tarım-GFE'ye göre 4 alt grup daha düşük, 7 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, %23,88 ile veteriner harcamaları ve %27,91 ile malzemeler oldu. Buna karşılık, yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, %138,11 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve %121,77 ile enerji ve yağlar oldu.Aylık Tarım-GFE'ye göre 8 alt grup daha düşük, 3 Alt grup daha yüksek değişim gösterdi.Aylık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, %3,62 ile makine bakım masrafları ve %5,50 ile diğer mal ve hizmetler oldu. Buna karşılık, aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, %32,75 ile tarımsal ilaçlar ve %31,15 ile hayvan yemi oldu. Bir önceki aya göre gübre ve toprak geliştiriciler %0,41 ve veteriner harcamaları %0,21 azalış gösterdi.