ABD’de yayınlanan “The Points Guy” adlı seyahat sitesinin yaptığı araştırmaya göre, modern bir kruvaziyer gemisinin inşası 500 ile 800 milyon dolar arasında değişiyor. Çok ciddi br rakam. Çünkü kruvazyerlerin, yani transatlantik gemilerin ömürleri öyle aman aman uzun değil.
Fenoreporter - Dış Haberler Servisi
Bu gemilerin çoğu son nefeslerini gemi söküm tesislerinde,yani bir tür hurdacıda veriyorlar. Sökülen malzemenin bir bölümü yeniden kullanılabiliyor. Ne kadarı? Cevap: En fazla 4 milyon dolarlık bölümü. Dünyadaki gemi söküm tesislerinin en büyükleri Türkiye (İzmir’in Aliaga Körfez’nde), Bangladeş, Hindistan ve Pakistan’da bulunuyor.
Ama bu gemilerden bazıları sökülüp hurdaya çıkarılmadan ikinci bir hayat yaşayabiliyorlar. Örneğin 1936 ile 1967 yılları arasında okyanusları arşınlayan “Queen Mary” kruvaziyeri, son durak olarak Kaliforniya’da Long Beach’te demir attı. 57 yıldır orada. Otele dönüştürülen kruvaziyerin 347 kabin ve süiti var ve geçmişin özlemini yansıtacak anıları gözü gibi koruyor. Standart bir kabin için geleciğe 150 dolar ödemek gerekiyor. Meraklılar için rehber exliğinde turistik geziler de düzenleniyor.
Peki, bir kruvaziyer kazaya uğrarsa veya karaya oturursa ne oluyor?
Tekrar yüzdürmek veya kurtarma çalışmaları o kadar riskli ve maliyetli oluyor ki, genellikle böyle bir şeye kalkışılmıyor. Bunun son örneği: “Costa Concordia” transatlantiği. 2012’de kazaya uğrayan gemiyi yeniden yüzdürmek ve Cenova limanına çekmek ve sonra da sökmek 2 yılı aldı
Üstelik tüm transatlantiklerin enkazlarının mezarlığı gemi söküm tesisleri olmuyor. Bir örnek: “Ms World Discover” kruvaziyeri: 1975’te seferlere başlayan Alman kruvaziyer gemisi 2000 yılında Güney Pasifik’te Salomon Adaları açıklarında kazaya uğradı. Olduğu yerde bırakıldı. Bugün turistik bir çekim merkezi oldu.