İsviçre’nin Lozan kentindeki “KM Robota” şirketi kertenkeleleri ve timsahları doğal ortamlarında gözlemek için onlara tıpa tıp benzeyen robotlar geliştirdi.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Robotlar geçenlerde Uganda’da denendi. Gerçek timsahlar ve kertenkeleler onların varlığından zerrece rahatsız olmadı.

 

“KM Robota”nın kurucusu Kamilo Melo, “Yeni bir robot geliştirmek heyecan verici. Ama doğadaki canlılara yakın özelliklere sahip robotlar yapmak, çok daha kışkırtıcı” dedi.

 

2015 yılında BBC’nin “Spy in the Wild” adlı belgesel dizinin yapımcıları Kamilo Melo’dan kertenkele ve timsah gibi sürüngenlere benzeyen robotlar üretmesini önerdiler. Böylece gerçek sürüngenleri gözleyebileceklerini düşünüyorlardı.

 

Sürüngen robotlar Uganda’da gerçek timsah ve kertenkeleler tarafından fark edilmeden Nil kıyısına konacak, böylece canlı hayvanların gözlenmesi mümkün olabilecekti.

 

Kamilo Melo ve iş arkadaşları “Krock” adını verdikleri, timsah vey kertenkeleyi taklit eden yapay bir deriyle kaplanmış iki robot tasarladılar. Timsaha benzeyene “SpyCroc”, kertenkeleyi andırana da “SydLizard” adını verdiler. 2016’da İki robot Afrika’nın doğal ortamında “Yaşadı” ve hayvanlar arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyebilecek insan müdahalesine gerek bırakmadan bir dizi film çekilmesini sağladılar.

 

Kamilo Melo, “En büyük sorun robotları hayvanlar gibi yürütmekti. Bunu sağlamak için saatler boyunca timsahları gözleyip yürüyüşlerini filme aldık” diye anlattı. Bir başka güçlük robotları salıverilecekleri doğal ortama uygun koşullara hazırlamaktı. Melo anlatıyor: “Güçlü, sağlam, dayanıklı ve su geçirmez olmaları gerekiyordu. Çünkü timsah robotumuz sadece yürümekle kalmayacak, ayrıca yüzmesi gerekecekti. Nil timsahlarını üremeleri ve çocuklarını yetiştirmeleri sürecinde gözlemenin tek yolu buydu.”

 

Melo ve arkadaşları bu deneyimlerinden yararlanarak şimdi “Krock-2” adını verdikleri bir robot geliştiriyorlar. Bu yeni robot bir doğal felakette, insanların yerine görev yapacak. Özellikle kayıp kişilerin aranmasında.