Bir biberi dişlemek, zeytinyağına bandırılmış ekmek yemek… Balkan kahvaltısı TikTok sayesinde dünyaya yayılıyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Balkan mutfağında, sabah kahvaltısında sebzeler ekmek ve zeytinyağı eşliğinde çiğ tüketiliyor. Biber, domates, salatalık… Hepsi çiğ. Tıpkı Batılılar’ın bir elmayı dişlemeleri gibi.  Balkan kahvaltısında da sebze-meyveler bütün olarak ağıza atılmıyor. Dilimleniyor. Her parça uzun uzun çiğnenerek, midenin sindirim işi kolaylaştırılıyor.

 

TikTok’ta “Balkan breakfast” diye aradığınızda 46,6 milyonu aşkın yorumla karşılaşıyorsunuz. Yeni aramalarla bu sayı ve Balkan kahvaltısına ilgi çığ gibi büyüyor.

 

Peki, Balkan kahvaltısı ne? Biber (Sivri ve dolmalık), domates, salatalık, ekmek, zeytinyağı… TikTok’taki tüm Balkan kahvaltısı videolarında bu temel ürünler mutlaka karşınıza çıkıyor.

 

Sosyal medyada Balkan kahvaltısının bu kadar ilgi görmesi Batı’nın kahvaltı alışkanlıklarından çok farklı olmasına bağlanıyor. Fransa’da kahvaltı kahve-kruvasan, İngiltere’de bol proteinli (Yumurta, domuz salam gibi) ürünler demek…

 

Oysa Balkan kahvaltısında sebze ve meyveler çiğ olarak bir tabağa karmakarışık yığılı getiriliyor. Yanında ekmek ve bir kasede zeytinyağı. İki parça sebze arasında ekmek zeytinyağına batılıp ağıza atılıyor. Sonra bir parça lahana, bir dilim domates…

 

Dünyanın diğer bölgeleri ve ülkelerinde yaşayanlar hiç görmedikleri ve hiç bilmedikleri bu kahvaltı mönüsünü denemek için can atıyorlar. Denerken videoya çekiyorlar, ağızları çiğ sebzeyle doluyken sevdiklerini belli etmek için “Mımmm” gibi sesler çıkarıyorlar. Hele paprika (Acı biber) çiğnerken hallerini seyredin. Gülmekten bayılırsınız.