ABD’de ve İngiltere’de yapılan bir çok bilimsel araştırma, sol eğilimli partilere oy verenlerin, sağ eğilimli seçmenlere göre çok daha depressif oldukları sonucunu verdi. Gerçekten de sol partilere eğilimli seçmenlerin küresel gündemde canlarını sıkacak o kadar çk sorun var ki … Küresel ısınma, ekonomik ve sosyal eşitsizlikler, azınlıklıklara negatif ayrmcılık ve daha neler neler…

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Araştırmada ilginç bir soru da ortaya atıldı: Depresyon sol partilere oy vermenin sonucu mu, yoksa nedeni mi? Cevap: Bilinmiyor. Bununla birlikte bir çok varsayım da sayılabiliyor:

 

Sol eğilimliler “Ne olacak bu dünyanın hali” derdine düşüp gündemin de etkisiyle (Savaşlar, çatışmalar, eşitsizlikler, kaçak göçmenlerin trajedisi gibi) moral bozukluğu yaşıyorlar.

 

Hükümetlerin sosyal eşitsizliklere çare bulmakta yetersiz kaldıklarını görüp, mücadelenin anlamsızlığını anlıyor ve karamsarlıklarına yeni karamsarlık ekliyorlar. Yine hükümetlerin çevreyi koruma çabalarının hiçbir olumlu sonucu olmadığını görüp, dünyanın geleceği için karalar bağlıyorlar. Sonuç?

 

Bu karamsar sol eğilimli seçmenlerin bir bölümü “Gemisini kurtaran kaptan” deyip bireysel, yani kendi yaşamını düzene koyma, toplum için de “Herkes başının çaresine baksın” anlayışına yöneliyorlar. Bu da onların sağ partilere oy vermiş seçmenlerin görüşleriyle çakışması sonucunu veriyor.

 

“Bir bölümü ‘İstersen değiştirebilirsin’ sloganı veya inancıyla sivil topluma yararlı olabilecek örgütlerin kapısını çalmaya yöneltiyor. Ve nihayet bir bölümü de sol inancından taviz vermeden seçimden seçime kullandıkları oylarla “Dünyayı kurtarmaya” karınca kaderince katkıda bulunduğuna inanmaya devam ediyor. Ama, başlıkta da belirttiğimiz gibi, pek çoğu depresyonun pençesinde çırpınarak…