Singapur sakinlerinin yaşam ömrünün uzamasında etkili tek unsur sağlık hizmetlerinin kalitesi değil.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre, Toplu taşıma hizmetinin nitelikli olmasının yanında yürümeyi ve günlük egzersizi teşvik eden politikalar, ülkeyi temiz ve yaşanabilir tutmaya öncelik veriyor. Yaşayanlara da güvenlik ve huzur sağlıyor. Safdie Mimarlık şehirdeki Sky Habitat Residential Towers ve Jewel Changi Havalimanı gibi ikonik yapıların hayata geçirilmesini sağladı. Şirketin ortaklarından Charu Kokate, "Parkların ve bahçelerin şehir hayatına kusursuz bir şekilde entegre edilmesine öncelik veren hükümet politikalarını” överek, bunların Singapur'a "bahçe şehir" unvanı kazandırdığını savunuyor.
Kokate devam ediyor:
“Singapur'da 15 yıldan fazla yaşamış biri olarak, Kentsel Dönüşüm Kurumu'nun şehri ne kadar titizlikle planladığına hayran kalıyorum. “Sürdürülebilirliğe, verimli arazi kullanımına ve yeşil alanları kentsel yaşama dahil etme becerileri övgüye değer. Her ne kadar katı olsalar da, Singapur yasaları temiz ve bakımlı bir çevre yarattı” Charu Kokate’nin ziyaret etmeyi en sevdiği yerlerden biri Singapur Botanik Bahçeleri. Şehrin merkezinde bulunan bu bahçe, UNESCO Dünya Mirası olarak tanınan tek tropikal bahçe konumunda. Kokate, "Olağanüstü orkide koleksiyonunun yanında korumaya odaklanması, onu doğa severler, aileler ve huzur ve güzellik arayan turistler için bir cennet haline getiriyor" diyor.
Şehrin içindeki parkların, toplum mutluluğu için önemli bir görev gördüğü, bu sayede de uzun ve sağlıklı bir yaşama katkı yaptığı, tüm araştırmacıların üzerinde hemfikir olduğu bir faktör. Syazwani, “Şehrin her yerinde kolayca erişilebilen geniş parklarda, gençlerden, ileri yaştakilere kadar, egzersiz yapan geniş bir kesim var” diyor. Syazwani, deniz esintisini içinize çekerken yürüyüş yapabileceğiniz ve piknik yapabileceğiniz Doğu Yakası Parkı’nı öneriyor. Buraya taşınmayı düşünenler için, bu topluluk ruhunu ve yaşam tarzını benimsemek çok önemli.
Bilmeniz gerekenler
Singapur'da yaşam kalitesi yüksek olduğu kadar, burada yaşamanın bedeli de buna uygun olarak yüksek. Singapur, Mercer'in yaşam kalitesi araştırmalarında sıklıkla, Hong Kong’un ardından dünyanın en pahalı şehirleri arasında ikinci sırada çıkıyor. Dünyanın dört bir yanından insanların buraya göç ediyor olması, hükümetin yasalar ve yaptırımlar yoluyla güçlü bir sosyal uyum sağlamaya çalışmasına engel olmuyor. Yere çöp atma, kamusal alanda sigara içme, uyuşturucu ve hatta yaya geçidi kullanma konusunda katı yasalar bulunuyor.
Singapur halkının geneli, bu düzenlemelerin ülkeyi daha güvenli ve daha yaşanabilir hale getirmeye yardımcı olduğunu düşünüyor. BBC’ye konuşan mimar Kokate, "Singapur’daki siyasi istikrar, yatırımları, ekonomik büyümeyi ve sosyal uyumu teşvik eden bir ortamın oluşturulmasında önemli bir rol oynadı” diyor. Bununla birlikte, ülke göçmenler üzerinden çeşitliliği de savunuyor. Kokate, "Şehrin her yaştan herkese hitap eden bir şeyleri var” diyor.