Sarımsak binlerce yıldan bu yana insanoğlu için bir numaralı şifa kaynağı. İşte her derde deva sarmısağn sayılamayacak kadar çok faydalarının bir kaçı.

 

Sarımsak içerdiği “Allicin” (Bir tür enzim) ve “Adenozin” (Yaşam için gerekli olan RNA’nın 4 nükleosit yapı taşlarından biri) sayesinde kolesterol ve trigliseridi düşürerek, kan dolaşımını düzelterek ve kalp hastalıklarını frenleyerek kalbi koruyor. İltihaplarla mücadele ediyor, damar sertlğine bağlı kronik ağrıları hafifletiyor.

 

Sarımsak bakterilerle, virüslerle mücadele için iyi bir müttefik. Nünyeyi bir kalkan gibi koruyor. O nedenle doktorlar bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve enfeksiyonların yok edilmesi için sarımsak tüketilmesini öneriyorlar.

 

Sarımsağın faydaları bu kadarla sınırlı değil:

 

Habis tümörlerin büyümesini önleyerek bazı kanser türlerinin gelişmesini frenliyor. Düzenli olarak (haftada 18 gram) sarımsak yemek, kalın bağırsak kanseri riskini üzde 30, mide kanseri riskini de yüzde 50 azaltıyor. Bazı araştırmalar sarımsağın gırtlak, prosat ve göğüs kanserlerine karşı da koruyucu etkisi olduğunu gösterdi.

 

Sarımsak nezleye sık yakalanmaya karşı bir önlem olabiliyor. Ayrıca nezleyi daha çabuk atlatmaya da katkıda bulunuyor. Sarımsağın karaciğerin zehirli maddeleri atmasına da büyük desteği olduğu belirlendi. Ve nihayet sarımsak hafıza ve idrak yeteneklerinin korunması, hatta güçlendirilmesi için iyi bir dost olduğu anlaşıldı.

 

Tüm bu olumlu etkilerden yararlanmak için bir şart var: Sarımsağı çiğ yemek.