Youtube'da yayınladığı sanat, tasarım ve teknoloji hikayeleri ile adını ulusal çapta duyuran ünlü Youtube Barış Özcan, yayınladığı videosunda bu kez 235 atom kullanılarak tasarlanan yarış arabasının hikayesini paylaştı. 

 

Youtube'da yayınladığı sanat, tasarım ve teknoloji hikayeleri ile adını ulusal çapta duyuran ünlü Youtube Barış Özcan, yayınladığı videosunda bu kez 235 atom kullanılarak tasarlanan yarış arabasının hikayesini paylaştı. Bu videoda ünlü Youtuber gerçekten atomları kullanarak dünyanın en küçük yarış arabasını olan nanocar tasarladı.

Nano “cüce” demek. Bilim dünyasındaysa nano ile tanımlanan ifadeler, herhangi bir ölçünün milyarda birini gösterir. 1 nanometre metrenin milyarda biri demektir ve bu da yaklaşık 3 altın atomunun uzunluğudur. Bilim insanları artık maddeyi bu seviyelerde kontrol edebiliyor. 1974’de “nanoteknoloji” adı verilen bu alanda başlatılan araştırmalar tüm hızıyla devam ediyor. Atomlar bir araya getirilerek “moleküler makineler” yapılıyor. Aziz Sancar’ın kimya alanında Nobel ödülü almasından 1 yıl sonra 2016 yılında bu kez moleküler makinelerin tasarımı ve sentezlenmesi alanında yapılan çalışmalara bir Nobel ödülü verildi.

 

Bu ödülün verilmesinden 1 yıl sonra da bilim insanları sadece moleküler makineler tasarlamakla kalmadı bunların performansını ölçmek için bir yarışma düzenledi. Bir araba yarışı. Ama nano ölçekte bir araba yarışı. Farklı ülkelerden toplam 6 takım 2017’de dünyanın ilk “nanocar yarışı”nda kıyasıya bir mücadele verdi. Kıyasıya diyemeyiz bu yarışa, kimse kimseye kıymadı.

 

Kendi tasarladığı atomlarıyla uğraştı. Her takım önce kendi seçtiği atomlarla kendi araç tasarımını yaptı. Bu araçlar o kadar küçük ki, sıradan mikroskoplarla (yani optik olarak) göremiyorsunuz. Özel elektron mikroskopları kullanmak zorundasınız. “Taramalı tünelleme mikroskobu” adı verilen bu cihazlarla aynı zamanda tasarladığınız aracı hareket ettirmek zorundasınız.

 

Her araba yarışında olduğu gibi bu yarış için de özel hazırlanmış bir piste ihtiyaç var.  Yeterince düz olabilmesi için pistte altın tercih edilmiş. Altından yapılmış yollarda yarışmış bu “nanocar”lar. Tabi saç telinin yüzde biri kalınlığındaki bir yoldan söz ediyoruz.

 

Bu kadar küçük ve kısa olmasına rağmen yarışmacılar 36 saat boyunca mücadele verdiler. Fakat bu o kadar garip bir mücadele ki. Bir takımın “nano arabası” bir yere takılıp kaldı. Molekülü imha etmek zorunda kaldılar. Bir tanesinin motoru takıldı. Bir takım yarışırken arabasını kaybetti. Yani katılmak bir kenara yarışı bitirebilmek bile büyük bir başarı. Birinci olan takım 2 saatin altında tamamlarken bir başka takım 29 saatte yarışı bitirdi.

 

Detayları aşağıda bulabilirsiniz.