Polonya’nı en prestijli dergilerinden 'Wprost', Ukrayna savaşının Rusya’nın iliğini bile kuruttuğunu, ülkenin 2025’te çok derin bir likidite sorunu yaşayacağını iddia etti. Dergiye göre, Rusya daha şimdiden Sovyetler Birliği döneminin 'Takas ekonomisi'ne döndü.

 

Dergiye göre Rusya’da resmi enflasyon yüzde 9,1 dolaylarındayken faiz oranının yüzde 19’da tutulması bile ülkenin uçurumun eşiğinde olduğunu göstermeye yeterli.

 

Haberde Rus gaz devi Gazprom’un geçen yıl 6 milyar dolar zarar ettiği, Rusya’daki kömür üretiminin de yüzde 27 düştüğü belirtildi. Ülkenin en önemli döviz kaynaklarından olan silah ihracatı ise, Ukrayna savaşı nedeniyle donduruldu.

 

Sonuç? Likidite sıkıntısıyla karşı karşıya kalan, yakında döviz rezervleri de tükenecek olan Rusya, uluslararası ticarette Sovyetler Birliği döneminin takas ticaretine yönelmeye başladı. Bunun ilk örneği Pakistan ile imzalanan anlaşmayla ortaya çıktı. İki ülke tarım ürünlerinin takas yöntemiyle pazarlanmasında anlaştı Buna göre Pakistan, mandalina, patates ve pirinç verecek, karşılığında nohut ve mercimek alacak. Çin ise bu tür takas ticaretini reddediyor, Rusya ile dış ticaretinin “Yuan” ile yürütülmesinde ısrar ediyor.