Roma İmparatorluğu döneminin zenginleri, hayatın tadını çıkarmayı biliyorlardı. Saraylar, şölenler, hamamlarda keyifli saatler. O saatlerde zeytinyağıyla masaj yapılırken felsefe ve arenadaki son yarışlar gibi konularda sohbet edebiliyorlardı.
Fenoreporter - Dış Haberler Servisi
Peki ama Roma’nın zenginleri günümüzün Jeff Bezos’u veya Elon Musk’u kadar servet sahibi miydi?
Öncelikle akılda tutmamız gereken nokta: Roma’da zenginlik günümüzde olduğunun aksine nakit değildi. Örneğin, Roma tarihinin en zenginlerinden olan Marcus Crassus’un “Bankamda ne kadar param var” gibi bir soruya takılması mümkün olamazdı. Çünkü onların serveti sahip oldukları araziler, madenler ve kölelerle hesaplanıyordu. Yani bir hafta sonu, “Şunları nakite çevireyim, iki-üç gün dostlarımla birikte vur patlasın çal oynasın partileri düzenleyeyim” türünden bir nakit akışı yoktu.
Bir başka nokta: Roma parası “Sesterce”i, günümüzün ABD Doları’na çevirmek pek mümkün değil. Çünkü doğrudan bir karşılaştırma veya değer belirlemesi yapılamıyor.
Bununla birlikte, yukarıda sözünü ettiğimiz zengin Romalı Crassus’un servetinin günümüzde birkaç milyar dolarlık bir varlığa sahip olduğu söylenebilir.
Bir nokta daha: Zengin Romalılar, servetlerini günümüzde olduğu gibi, kurdukları paravan şirketler aracılığıyla deniz aşırı ülkelerdeki hesaplarına katamıyorlardı. Servetleri sınırlı bir coğrafyada bulunuyordu. Bu da onların piyasadaki gelişmelere göre pozisyon almaları gibi bir imkanı vermiyordu.
Günümüzün milyarderleri ise. En zengin Romalılar’ın hayal bile edemeyecekleri bir avantaja sahip: Teknoloji. İnternet sayesinde milyarderlerimiz bir tuşla, bir elektronik talimatla ve de ışık hızıyla servetlerini katlayabiliyorlar.
Sonuç? Roma’nın zenginlerinin günümüzün teknoloji milyarderleriyle boy ölçüşmeleri elbette mümkün değil. Ama yine de yaşadıkları zamanın “Krallar gibi yaşayan” imtiyazlı insanları oldukları da su götürmez.