Sosyal medyada yaptığı ekonomi yorumlarıyla gündeme damga vuran Yeniçağ gazetesi yazarı Remzi Özdemir, bugün yayınlanan yazısında Merkez Bankası'nın dolara müdahale edeceği tarihi açıkladı. 

 

Sosyal medyada yaptığı ekonomi yorumlarıyla gündeme damga vuran Yeniçağ gazetesi yazarı Remzi Özdemir, bugün yayınlanan yazısında Merkez Bankası'nın dolara müdahale edeceği tarihi açıkladı. Sosyal medyada yaptığı ekonomi yorumlarıyla gündeme damga vuran Yeniçağ gazetesi yazarı Remzi Özdemir, bugün yayınlanan yazısında Merkez Bankası'nın dolara müdahale edeceği tarihi açıkladı. 

 

Yeniçağ gazetesinde yer alan habere göre; Daha önceki değerlendirmelerinde Merkez Bankası'nın piyasadan dolar topladığını dile getiren Yeniçağ gazetesi yazarı Remzi Özdemir, aldığı duyumu eski bir Merkez Bankası yöneticisiyle paylaştı. Konuştuklarını aktaran Özdemir, Merkez Bankası'nın piyasaya ne zaman şok bir müdahalede bulunacağını ve doların kaç TL'ye düşeceğini açıkladı. Yeniçağ gazetesi yazarı Remzi Özdemir'den çok dikkat çeken bir değerlendirme geldi. Özdemir, Merkez Bankası'nın piyasadan dolar topladığını idida etti ve Merkez Bankası'nın eski bir yöneticisine bu yönde sorular sordu. Özdemir aldığı cevapları ise Yeniçağ gazetesinde yazdı ve önemli tespitlerde bulundu. Merkez Bankası'nın eski yöneticisine göre Merkez Bankası dolarları seçim öncesinde oluşabilecek dolar hareketlenmesine karşı kullanacak v epiyasaya müdahele edecek.

 

İşte Remzi Özdemir'in bu konudaki yazısı

 

Merkez Bankası’nın büyük bir döviz şirketi aracılığı ile piyasadan döviz toplaması ne anlama geliyor?

 

İlk kez ekonomist Uğur Gürses tarafından dile getirilen ve geçtiğimiz hafta Bloomberg tarafından da gündeme taşınan döviz toplama operasyonu halen devam ediyor.

 

İddialara göre, Kapalıçarşı’da köklü bir döviz şirketi cari fiyatın çok üstünden piyasadan dolar alıyor. İddialara göre, bu dolarları Merkez Bankası için alıyor.

 

Nitekim Merkez Bankası bilançosunda nakit dolar miktarı yıllar sonra ilk kez 7 milyar doların üzerine çıktı.

 

Burada en önemli soru şu:

 

Merkez Bankası piyasadan keş doları neden topluyor?

 

Bunu eski bir Merkez Bankası yöneticisine sordum.

 

Hiç düşünmeden şunu söyledi:

 

Piyasaya sert bir müdahale için!

 

Zaten arka kapı operasyonları ile doları kontrol altında tutan bir Merkez Bankası neden sert bir müdahale yapsın ve bunu ne zaman yapacak?

 

İşte o soruya da yine aynı yönetici, “Türkiye seçim sürecine girdi. İlk olarak TUİK aracılığı ile enflasyonu kâğıt üzerinde de olsa düşük göstermeyi başardılar. Birkaç ay içerisinde daha da düşecek ve piyasadan toplanan şu an için 7 milyar o gün bu rakam 12-15 milyar dolar olabilir sert bir şekilde dövize müdahalede kullanılacak. Tıpkı kur korumalı mevduatın açıklandığı gece gibi dolarda düşüş yaratmaya çalışacaklar. Merkez’in piyasadan bu şekilde dolar almasının başka hiçbir anlamı yok” diyor. Merkez Bankası söz konusu eski yetkilinin dediği gibi doları sert bir şekilde düşürebilir mi? Düşürürse kaç liraya kadar düşer?

 

Öncelikle Merkez Bankası bu operasyonu eğer yapacaksa seçim kararı alınmadan önce yapacaktır. Çünkü zaten piyasada “seçim kararı alındığında dolar düşer” algısı var. Tüm beklentiler AKP’nin gideceğine yönelik. Borsada bile AKP sonrasının beklentileri satın alınıyor.

 

Bu nedenle bunu seçim kararını almadan bir ya da iki ay önce yapmak zorunda.

 

Bu müdahale tutar mı sorusuna benim şahsi fikrim kısa vadede tutar. Ancak müdahalenin büyüklüğü ile de alakalı.

 

7 milyar dolar ile piyasa müdahalesi ile 18 lira olan kur belki 16 liraya kadar düşebilir ama bunun devamını getirememeleri halinde vatandaş ve şirketler yeni bir alım fırsatı olarak ucuz dolara hücum edebilirler.

 

Zira Merkez Bankası rezervleri Rusya’dan gelen paraya rağmen halen ekside.

 

Bu da şunu gösteriyor Merkez Bankası seçim öncesi doları düşürmek istiyorsa bunu 7-8 milyar dolar ile yapamaz! Yapsa bile kalıcı olamaz!

 

REMZİ ÖZDEMİR DAHA ÖNCE DE AÇIKLAMIŞTI

 

Goldman Sachs, Türkiye için 2022 yılı GSYH büyüme ve cari işlemler açığı tahminlerini yukarı yönlü revize etti. Yayınladığı araştırma notunda, TCMB'nin döviz rezervlerinin Haziran ayının üçüncü haftasından bu yana yükseldiğine işaret eden Goldman Sachs, bu çerçevede makro tahminlerini ve piyasa görüşlerini güncellediğini vurguladı.

 

Türkiye için 2022 yılı GSYH büyüme tahminini yüzde 3,5'ten yüzde 5,5'e çıkaran Goldman Sachs, cari işlemler açığı beklentisini de 36 milyar dolardan 45 milyar dolara yükseltti. Goldman Sachs araştırma notunda, "Türkiye'nin ek fonlama bulması, dış fonlama açığından kaçınmak için politika sıkılaştırma ihtiyacının önemli oranda azaldığı anlamına geliyor ve biz politika yapıcıların buldukları bu alanı büyümeyi desteklemek için kullanacaklarını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

 

Ekonomist Remzi Özdemir ve Evren Devrim Zelyut'un birlikte yaptıkları YouTube programında çok önemli tespitler yapıldı. Evren Devrim Zelyut özellikle Goldman Sachs'in iki gün önce yayımladığı Türkiye raporuna dikkat çekti ve önemli tespitlerde bulundu. Zelyut'un açıklamalarından satır başları:

 

Goldman Sachs rapor açıkladı diyor ki biz Türkiye'nin büyüme tahminini yüzde 3.5'ten 5.5e çıkardık. Ancak cari açık tahmini ise 36 milyar dolardan 45 milyar dolara çıkardı. Yani diyor ki 45 milyar dolara çıkardım ödemen gereken bir 180 milyar dolar da borç var. 225 milyar dolar eder...

 

Acaba.. Bugün bir de bir dedikodu. Bir ispatımız yok delilimiz yok. Konuşulan o ki Merkez Bankası da piyasadan dolar topluyormuş hem de güzel topluyormuş, çünkü güzel topluyormuş. Ne derece doğru bilmiyorum. Ama burada dolar toplama operasyonu mu var kalbime de bir soru işareti düştü. Cari açık yanında bir taraftan Goldman Sachs raporu var ortada. Acaba birileri de piyasadan dolar mı topluyor bu aciliyet kapsamında..