O, dünyanın en pahalı hammaddelerinden biri. Adı: “Oud Ağacı”. Sıcak, odunsu, dumanlı ve tatlı bir aroma üretiyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

“Oud”, “Ud”, “Öd” olarak bilinen bu ağaç, yüzyıllardır buhur ve tütsü yapmında kullanılıyor. Çünkü koklanınca sinir hücrelerinin yenilenmesini sağlıyor; bu da bir rahatlama ve mutluluk duygusu veriyor.

 

Her derde deva olduğu söylenen ağaçtan elde edilen yağ ve macunlar boğazdaki iltihapları, virüsleri ve bakterileri temizliyor, tükürük bezlerini güçlendiriyor. Baş ağrısına, sinüzite, migrene de çok iyi geliyor.

 

Bedene faydalarının yanı sıra ruhsal duruma da son derece olumlu etkileri var: Depresyon, bunalım, keder, sıkıntı, karamsarlık gibi sorunların tedavisinde kullanılıyor.  Enerjiyi dengeliyor. “Oud” esansı insanın kendini gün boyu iyimser, mutlu, enerji dolu hissetmesini sağlıyor.

 

Bitmedi! “Oud” kokusu belleği güçlendiriyor, hormonları dengeliyor, kaygı, endişe, vesvese gibi olumsuz duyguları bastırıyor, insanın içine müthiş bir huzur iniyor.

 

İşte bu özellikleri nedeniyle “Oud” ağacı Orta-Doğu ve Asya’da yüz yıllardır dini ve kültürel ritüellerin önemli bir malzemesi olarak kullanılıyor.

 

Dünya parfüm sektörü “Oud”u çok geç keşfetti. Şimdi sektörde ondan “Dünyanın en lüks ve en çok aranan sıvı altını” diye söz ediliyor.

 

“Oud” ağacı en çok nerelerde yetişiyor?  Cevap: Kamboçya, Vietnam, Tayland, Endonezya.