Aşırı su çekilmesi, kirlilik ve iklim değişikliği Orta Asya’nın ikinci büyük gölü olan Balkaş’ı ölümün eşiğine getirdi.
Fenoreporter - Dış Haberler Servisi
Havadan bakıldığında, Balkaş gölünün turkuvaz rengi suları Kazakistan’ın uçsuz bucaksız kurak topraklarında bir ay gibi uzanıyor. Ancak bu görüntü yanıltıcı. Çünkü çok yoğun su çekilmesi, kirlilik ve küresel ısınma Balkaş gölünün sonunu getirmek üzere. Gölün kuzey kıyılarında balıkçılık yapan Aleksey Grebennikov, “Göl gözümün önünde can çekişiyor” diyor. Suyu bazen tuzlu, bazen tatlı olan bir çok ender balık türü barındıran bu eşi benzeri olmayan gölde giderek daha da hızlanan bir süreçte anlıların yerini kumlar alıyor.
Kazak bilim insanı Olga Şaripova laboratuvarda bu değişikliği inceliyor: “Eskiden turistler su altı balıkçılığı yapmaları için göle götürüyorduk. Şimdi o bölge bataklığa dönüştü. Balkaş ülkenin en büyük balık rezervi. Ancak su seviyesi düştükçe balık miktarı da azalıyor. Çünkü üremeleri sıkıntıya giriyor.”
“Kazakistan’ın incisi” denilen Balkaş gölü artık kritik seviye denilen su derinliğinin sadece bir metre üstünde. Göle nefes gökyüzünden geldi: Çok yoğun ilkbahar yağmurları sayesinde Kazak yetkililer Hazar Denizi’ne 6 milyar metreküp, Balkaş gölüne de 6,3 milyar metreküp su aktardılar.
Ancak bu, can çekişen göl için geçici bir rahatlamadan başka bir şey değil.