Büyük etobur hayvanların mesken tuttuğu dünyanın tüm ormanlarında daha az ama daha çok çeşit ağaç olduğu gözlendi. Ve bu ormanların çok daha sağlıklı olduğu belirlendi. Sonuç? Ormanları yeniden doğal haline dönmeye bırakmak gerekiyor.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

İsveç’teki Lund Üniversitesi büyük otobur hayvanların ormanların bitki örtüsündeki etkilerini belirlemek için dünya çapında bir araştırma yürüttü. “Büyük”ten kasıt, en az 45 kilo ağırlığında olmaları. Bu hayvanların başında geyik türleri, bizon ve elbette fil geliyor.

 

Araştırmada, yaygın inancın aksine en sağlıklı ormanların en sık, yani en çok ağaç barındıran ormanlar olmadığı ortaya çıktı. Bir ormanın sağlıklı olup olmadığının ölçüsü, ağaçların çeşitliliği. Büyük otobur hayvanlar beslenme tercihleriyle ormandaki ağaç sayısını azaltıyorlar. Ama buna karşılık ağaç çeşitliliğini artırıyorlar. Bunun en büyük faydası: Ağaçlar arasındaki aralıklar sayesinde orman yangınlarından daha az etkileniyorlar.

 

 

Araştırmada, “Bu önemli ayrıntı bugüne kadar ormanların yönetiminde ihmal edildi” denildi. Ayrıca sağlıklı ağaçların daha çok karbon dioksit stokladıkları, böylece küresel ısınmanın etkilerini azalttıkları saptandı.

 

Araştırmanın sonucu: “Küresel ısınmanın etkilerini hafifletmenin yolu, ormanların yeniden vahşileştirilmesinden, yani doğal seyrine bırakılmasından geçiyor.”