Bilim henüz migrenin nedenini bulamadı ama bazı davranışların ve besinlerin bu rahatsızlığı tetiklediğini farketti. Özellikle iyi belirlenmemiş beslenme alışkanlığı bu korkunç baş ağrısının sıklığında ve yoğunluğunda ciddi rol oynuyor. Migreni olanlar bilir, baş ağrısına diğer sıkıntılar da eşlik ediyor: Bulantı, vertigo gibi.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

Uzmanlar 5 yeme-içme türünün migren ağrısına kapı araladığını belirledi. Bunların başında aklollü içecekler geliyor. Ölçü biraz kaçırılırsa kafada migrenin sinyalleri başlıyor. Ama bazıları için bir bardak şarap bile ağrıyı kamçılamaya yetiyor. Tıp henüz bunun da nedenini tespit edemedi.

 

Potansiyel olarak tüm alkollü içkiler migrene neden olabilir. Hastalardan bazıları sadece şarabın ağrı yaptığını söylüyor, bazıları ise alkol derecesi yüksek olan içkilerin. Ancak şarabı neden gösterenlerin çokluğu bu içki ile migren arasındaki ilişkinin daha derinlemesine incelenmesine neden oldu. Sonuç:

 

Şarapta bir kimyasal bileşim olan “Tyramine” (Not: Çürüme gösteren dokularda oluşan bir amin) bulunuyor. O nedenle şarap tüketiminde ölçü biraz kaçarsa, hem yüksek tansiyon, hem de migren kendini gösteriyor.

 

Migreni tetikleyen ikinci yiyecek çikolata. Özellikle de siyah çikolata.

 

Neden? Çünkü o da çokça “Tyramine” içeriyor. Bununla birlikte çikolata tüketimiyle migren arasında ilişkinin varlığı henüz tam olarak ortaya çıkarılamadı. Ancak İr çok hasta ağrı başlamadan önce çikolata veya bonbon tükettiklerini anlattılar.

 

Nörologlar şimdi ilginç bir sorunun cevabını araştırıyor: Çikolata tüketildiği için mi migren başlıyor, yoksa migrenin sinyalleri kendini göstermeye başladığında mı çikolata yemek ihtiyacı duyuluyor?

 

Migren tartışmalarında kafein de sorgulanıyor. Tavsiye: Fazla kahve tüketmeyin ama kahvesiz de kalmayın. Çünkü migren hastalarının tedavisinde kafein öneriliyor. Ama çok miktarda tüketilirse alkollü içkilerle aynı etkiyi gösteriyor. Vücutta su kaybına yol açıyor, bu da migreni uyandırıyor. Sonuç olarak migrenlilere günde bir fincan kahve öneriliyor ve mümkünse bu bir fincanın hergün aynı saatte içilmesi söyleniyor.

 

Şaşırtıcı bir besin daha: Dinlendirilmiş veya yaşlandırılmış peynir de migrene neden oluyor. Neden yine aynı: “Tyramine” içermesi. Çünkü peynirin fermantasyonu sürecinde “Tyramine” üredikçe ürüyor. Tavsiye: Özellikle eski veya eskitilmiş peynirlerden çok fazla tüketmeyin.

 

Ve nihayet, işlenmiş et ürünlerinden, yani şarküterilerden uzak durun. Neden? Cevap: Kan basıncında değişikliğe yol açabilecek “Nitrat” ve “Nitrit” içermeleri.

 

Bununla birlikte nörologların ciddi bir uyarısı var: Her migren hastası, hangi etkenlerin ağrıya neden olduğunu kendisi belirlemeli. “Hangi yiyecek ve içeceklerde migren su yüzüne çıkıyor, bunu siz keşfedeceksiniz. Çünkü nedenler hastadan hastaya değişiyor.”

 

Ve ekliyorlar: “Yalnız bir şey kesin. Midenizi boş bırakmayın. Yani uzun süreli zayıflama rejimlerinden veya oruçlardan kaçının…”