Bu meyvenin uluslararası literatürdeki adı “Kaki”. Ama biz onu “Trabzon hurması” diye biliyoruz. Gerçi, Japon hurması, Bağdat hurması, cennet hurması, karaağaç hurması ya da Akdeniz hurması gibi yöresel adları olsa da biz onu “Trabzon hurması” olarak biliyoruz. Trabzon üzerinden diğer bölgelere dağıldığı için yaygın olarak Trabzon hurması adı ile bilinen, Bağdat hurması, Japon hurması, cennet meyvesi olarak da bildiğimiz meyvenin asıl adı aslında: “Kaki”, Bu meyvenin anavatanı Çin. Oradan Japonya’ya, sonra diğer ülkelere yayıldı. Çin neresi, Trabzon neresi… Muhteşem bir yolculuk.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

“Kaki”, Temmuz-Ağustos aylarında çiçek açar ve tohumları Kasım ayında olgunlaşır. Fizyolojik olgunluk zamanında çeşitlerin kabuk renkleri; turuncu, koyu turuncu, kırmızı turuncu, kırmızı oluyor. Türkiye’ ye hangi tarihte getirildiği bilinmemekle birlikte çok eskiden beri Trabzon hurması yetiştiriciliği yapılıyor ve en çok Akdeniz Bölgesi’ nde yetiştiriliyor. Trabzon hurması meyveleri özellikle A ve E vitaminleri yönünden son derece zengin.

 

Ayrıca Trabzon hurması meyvelerinin A ve E vitaminleri yanında zengin karbonhidrat ve tanen içeriği nedeniyle ve lifli yapısı sayesinde sindirim sistemine iyi geliyor.

 

100 gramı yaklaşık 70 kalori olan Trabzon hurmasını beslenmemizde kış aylarında sıklıkla tercih edebiliriz:

 

-Taze veya kuru meyve haliyle tüketebiliriz.

-Yapraklarını çay olarak demleyebiliriz.

-Süt veya yoğurtla hazırlanmış yulaf kaselerinde tarçınla birlikte tüketebiliriz.

-Smoothi’lerde kullanabilir, tatlılara şeker yerine ekleyebiliriz