Malezya’nın Johor eyaletinde Çinli inşaat devi “Country Garden” bir şehir inşa etti. Adı: “Forest City”. Planları 2016’da öngörülüyordu. Büyük ama gerçekten çok büyük bir su parkı (Aquaparc), golf sahası, bir milyon kişinin yaşayacağı konutlar içeriyordu. O tarihte projenin maliyeti 100 milyar dolar olarak hesaplandı.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Ne var ki, Çin ile Malezya arasındaki siyasi gerilimler projeye ağır bir darbe indirdi. “Forest City” bir hayalet kente dönüştü. Proje hedef müşteri kitlesi olarak Çinli yatırımcıları çekmeyi amaçlıyordu ama Malezya yabancıların mülk almasıyla ilgili koşulları iyice sertleştirince, Çinli yatırımcıların ilgisi de dibe vurdu.

 

Şu ana kadar 4 yapay adada yükselecek inşaatların sadece yüzde 15’i bitirilebildi: Sadece bir adada 45 katlı, 196 metre yüksekliğindeki “Carnelian Tower” kulesi, birkaç küçük gökdelen, birkaç ticaret merkezi, bir stat. Bununla birlikte kent tamamen boş sayılmaz. Sayı kaynaklara göre değişmekle birlikte 500 ile 9 bin arasındaki kişi bu yeni kentte yaşıyor. Kesin olan bir şey var: Bu yeni kentte mutlak bir yalnızlık havası hakim. “Forest City”de 6 ay yaşayan bilgi işlem mühendisi Nazmi Hanafiah, izlenimerini şöyle anlatıyor: “Sonunda bu yerden kaçıp kurtulmayı başardım. İnsan orada kendini o kadar tecrit edilmiş hissediyor ki… Düşüncelerinizle baş başa kalıyorsunuz.”

 

Şu anda bitirilmiş konutların yüzde 99’u bomboş duruyor ve eni kentin geleceği pek de parlak görünmüyor. Çünkü yapımcı şirket “Country Garden”in borcu 200 milyar dolara ulaştı. Şirketin patronu iyimserliğini korumaya çalışıyor: “Projeyi tamamlayacağız ve Forest City’yi kaderine terketmeyeceğiz.”