İbrahim Sultan İskender, Malezya’nın yeni kralı ilan edildi ve başkent Kuala Lumpur’daki saraya yerleştirildi.

 

Fenoreporter - Dış Haberler Servisi

 

Malezya’nın 17’nci kralı olarak taç giyen 65 yaşındaki İbrahim Sultan İskender, Malezya Başbakanı Enver İbrahim. Brunei Sultanı Hasanay Bolkiah ve Bahreyn Emiri Hamad Bin İsa El Halife’nin de katıldığı törenle tahtına oturdu.

 

Altın işlemeli geleneksel kaftan ve kraliyet tacıyla törene gelen Sultan İbrahim, anayasaya bağlı kalacağına, İslam’ı savunacağına ve ülkede barışı koruyacağına yemin etti. Başbakan Enver İbrahim de, yeni kralı kutlayıp sadakat yemininde bulundu.

 

Malezya bir meşruti krallık. Her 5 yılda bir, ülkeyi oluşturan 9 eski kraliyet ailesinin şefleri toplanıp içlerinden birini kral seçiyorlar.

 

Büyük ölçüde simgesel olan kralın yetkileri, son yıllarda önem kazandı. Çünkü, Malezya siyasetinin çok parçalanmış ve kamplara bölünmüş olması nedeniyle, başbakanı belirleme yetkisi krala geçti.

 

Çoğunluğu Müslüman olan Malezya’da Kral Sultan İbrahim en yüksek did makamın temsilsi, ayıca silahlı kuvvetlerin başkomutanı oldu. Bunların yanı sıra mahkumları affetmek yetkisine de sahip.

 

Çok güçlü ve zengin Johor ailesinden gelen İbrahim Sultan İskender ve ailesinin serveti 5,7 milyar doların üstünde. Kral ayrıca özel bir orduya da sahip.

 

Yeni kralın ilginç özellikleri de şöyle: Evli, 6 çocuk sahibi, Harley Davidson motosiklet kullanıyor, yoksullara yardım dağıtıyor, sosyal medyaya bağımlılık derecesinde meraklı. Sayısı tam olarak bilinemeyen lüks ve spor otomobil koleksiyonu ile çok sayıda özel jeti var.