Her gün tükettiğimiz bazı yiyecek ve içeceklerin aslında uzak ülkelerden geldiğini unutuyoruz. Örneğin kahve çikolata, tropikal bölgelerin hammaddelerinden üretiliyor. Avrupa için söylüyoruz, portakal suyunun çok büyük bölümü ABD ve Brezilya’daki bahçelerden geliyor.
Fenoreporter - Dış Haberler Servisi
Ancak kötü bir haber geldi: İklim değişikliği ve ağaçlara musallat olan hastalıklar nedeniyle, portakal çok ciddi bir yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Dünyanın bir numaralı portakal ihracatçısı olan Brezilya’da iklim değişikliği ve su sıkıntısı nedeniyle rekolte neredeyse dibe vurdu, bu da fiyatları tırmandırdı.
Bid diğer büyük üretici ABD’de, portakalın yüzde 80’ini sağlayan Florida eyaletinde önce kasırga, daha sonra görülmemiş soğuk hava dalgası hasadı mahvetti. Rakamla anlatalım: 2008’de 240 milyon kasa portakal toplanan eyalette geçen yıl üretim 17 milyon kasaya indi. Avrupa’nın en büyük portakal üreticisi İspanya. Ancak bu ülkede de gelecek yıldan itibaren yüzde 22 üretim düşüşü bekleniyor. Avrupa genelinde üretim 2022-2023 sezonunda zaten yüzde 13 azalmış durumda.
Gerçi sektör kötü rekoltelere alışık; ürünün iyi olduğu yıllarda, fazlası soğuk hava depolarına konuluyor. Orada 2 yıla kadar saklanabiliyor. Böylece hasatın düşük ve yüksek olduğu yıllar arasında arz-talep dengesi sağlanıyor. Ancak son 3 yıldır peş peşe yaşanan kötü rekolteler nedeniyle depolardaki portakallar da tükendi.
Şimdi meyve suyu üreticileri daha da kötü günlere hazırlanmak için portakal yerine hangi meyvenin değerlendirilebileceğini araştırıyor. Örneğin, portakal suyu tüketiminde önde gelen ülkelerden Japonya’da yetiştirmesi çok daha kolay olan mandalina öne çıkmaya başladı. Japonya’daki bu eğilimin veya tercihin hızla tüm dünyaya yayılacağı öngörülüyor.