Kovid-19 salgını gimilerine göre gelip geçti, kimilerine göre ise yeni mutasyonlarla hortlamak üzere. Hangi görüş haklı olursa olsun, ortada bir gerçek var: Koronavirüs (Kovid-19) yıkıcı tahribatını sürdürüyor. Virüse yakalanan bir çok hasta aradan 3 yıldan fazla süre geçmiş olmasına rağmen, enfeksiyonun yol açtığı sıkıntılarla boğuşuyor. Son örnek: Bir gencecik kızın ses telleri Kovid-19 nedeniyle felç oldu.

 

Fenoreporter - Sağlık Haberleri Servisi

 

ABD’nin Boston kentindeki “Massachusetts General Hastanesi”, solunum sıkıntısı çeken 15 yaşındaki bir kızı acil serviste tedaviye aldı. 9 gün önce Kovid-19 testi pozitif çıkmıştı. Oysa virüs daha önce hiç bir belirti göstermemişti. Gırtlağının filmi çekilince ses tellerinin iki yönlü olarak felç olduğu belirlendi. O güne kadar gencecik çocuklarda böyle bir vaka görülmemişti.

 

Kızın başına gelenler 19 Aralıkta “Pediatricks” dergisinde makale konusu oldu. Şöyle deniyordu makalede: “Sağlıklı ve dinamik liseli bir genç kızın birden soluk bile alıp-veremeyecek kaar kafatası sinirlerinden birinin kullanımını yitirmesi eşi görülmemiş bir durum” denildi.

 

Tüm tıbbi araştırmalardan ve kontrollerden sonra genç kıza “Konuşma terapisi” uyguladılar ama işe yaramadı. Bunun üstüne, “Trekeostomi” uygulamak zorunda kaldılar.

 

(Not: Trakeostomi Milat’tan Önce 3600 yılında Antik Mısır’da uygulanmış en eski cerrahi girişimlerden biri. Cerrahi olarak boynun ön bölgesinden soluk borusuna ulaşmayı sağlayacak bir delik açılması ve bu delikten bir tüpün yerleştirilmesi işlemi anlamına geliyor.)

 

Genç kız 13 ay boyunca soluk borusuna takılı tüple yaşadı. Bu da sinirsel komplikasyonların geçici olamayabileceğini gösterdi. Bilim insanları, Kovid-19 teşhisi konulduktan sonra solunum, konuşma yutkunma güçlüğü çeken tüm çocukların virüsün mutasyona uğramış olmasından kaynaklanabileceği uyarısında bulundu.