Bilim insanları sadece insan oğlunun öğrenmeye yatkın olduğunu düşünüyordu. Ancak yapılan iki araştırma diğer canlıların da karmaşık problemlerin çözümünü hem cinslerin aktardıklarını gösterdi.
Fenoreporter - Dış Haberler Servisi
Yakın kuzenlerimiz olan şempanzeler ama daha ilginci yaban arıları zeka oyunlarında bizimle aşık atacak kadar ustalar. Zambiya’da vahşi yaşam canlıları için oluşturulmuş bir “Öksüz yurdu”ndaHollanda’nın Utrecht Üniversitesi’nin bilim insanları, bir grup yarı vahşi şempanzeyle içli dışlı oldular. Hedefleri, şempanzelerin karmaşık problemleri nasıl çözebildiklerini öğrenmekti.
3 ay boyunca şempanzelerin bir oyunun çözümünü kendiliklerinden bulmalarını beklediler. Oyun epeyce karmaşıktı: Şempanzelerin bir topu bulmaları, sonra bir çekmeceyi açmaları, topu onun içine koymaları ve son olarak çekmeceyi kapatıp ödüle hak kazanmaları gerekiyordu. Bu kadar karmaşık bir oyunda elbette şempanzeler başarılı olamadılar.
Araştırmacılar daha sonra farklı bir teknik uyguladılar. 2 ay içinde 2 şempanzeyi oyunun çözümü için kobay olarak eğittiler. Daha sonra 14 şempanzeyi oyunun çözümü için sahaya sürdüler. Sonuç: Hepsi birbirlerine yardım ederek oyunu çözdüler.
Bilim insanları şaşırıp kaldı: Evet, şempanzeler en yakın kuzenlerimizden sayılıyor ama sorun çözme yeteneği bugüne kadar sdece insana özgü sanılıyordu. Londra’daki “Queen Mary Üniversitesi” araştırmacıları akılları daha da karıştırdı. Çünkü, yaban arılarının zekalarıyla ilgili olarak hazırladıkları oyun, onların da şempanzelerden hiç de aşağı olmadıklarını kanıtladı. Yaban arılarının bir kaçını kobay olarak eğittikten sonra karmaşık bir problemle karşı karşıya bıraktılar: Ödüle hak kazanmak için iki işlem yapmaları gerekiyordu: Tıpkı şempanzelerde olduğu gibi, yaban arıları da oyunu çözemediler. Ama bir farkla: Bir kobay arı yol gösterirse, sorunu çözüyorlardı,
Bu, araştırmacılara göre, yaban arılarının da çok yüksek düzeyde öğrenme yeteneğine sahip oldukları anlamına geliyor. Zaten insanlar da hangi iş kolunda olursa olsun bir ustanın öğretmesiyle çıraklıktan daha yukarılara çıkmıyorlar mı?