Yeni yapılan bir araştırma evcil kedilerin ses ve görüntüyü eşleştirebildiklerini, böylece evdeki konuşmaların sözcüklerini öğrenip anlamını kavradıklarını ortaya koydu.

 

Son 5 yıldaki araştırmalarda kedilerle ve onların insan diliyle ilişkileriyle ilgili bilgiler epey arttı.

 

2019’dan bu yana kedilerin kendilerine konulan adı bildiklerini, 2022’den bu yana da yaşadıkları ailenin üyelerinin adlarını bildiklerini tespit etmiş durumdayız. Kedilerle ilgili bilgilerimizde şimdi yeni bir aşamaya geçtik: “Scientific Reports” dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, bir kedi evdeki konuşmaları bir bebekten çok daha hızlı ve çok daha kısa sürede öğreniyor.

 

Bu araştırmayı yürüten Japonya’daki Azabu Üniversitesi bilim insanlarından Saho Takagi, “Kediler günlük konuşmalarımızdaki çözcüklerin anlamını çözüp bellemekte tahmin bile edemeyeceğimiz kadar akıllılar” dedi. Araştırmada Jpon bilim insanı ve yardımcıları 31 yetişkin kediyi tıpkı bebekler gibi eğittiler.

 

Her kedi bir ekranın önüne oturtuldu, 9 saniye boyunca bir görüntüyü izlemesi ve aynı zamanda sahibinin konuşmasını dinlemesi sağlandı. Sahibi bir sözcüğü 4 kez tekrarladı. Deney bir çok kez tekrarlandı. Sonra biraz değiştirilerek, yani farklı sözcükler eklenerek yenilendi. Sonuç: Kedi bir imaj ile bir sözcük arasında ilişki kuruyorlardı.

 

Sonuç: Kedilerin 2 kez 9 saniyelik seansla öğrendiklerini 14 aylık bebekler her biri 14 saniyelik 4 seansla kavrayabiliyorlar.